Sent på måndagskvällen hölls Restauranggalan på Cirkus i Stockholm.
Den gotländska restaurangen Lilla Bjers gårdskrog var nominerad i kategorin Årets hållbara krog och deras kock Luqaz Ottosson i kategorin Årets framtidslöfte.
Den nya krogen, som satsar på ekologiska råvaror, lyckades ta hem segern i båda kategorierna, och var förstås överlyckliga.
– Det känns så jäkla roligt. Vi visste att vi skulle vara tvåa i Sverige i båda kategorierna och de andra nominerade var väldigt duktiga. Men det känns så bra. Det är ett bevis på att det är rätt satsning som vi gör med ekologiskt och hållbart, säger Göran Hoas.
Han säger att det var flera personer som avrådde Göran och Margareta Hoas att satsa på en krog på gården. Nu har man fått en bekräftelse på att satsningen var rätt. Sammanlagt investerade man sju miljoner kronor.
– Det fanns personer som rekommenderade oss att inte bygga och att man måste göra någon budget. Men det går inte att räkna på det. Kommer det gott om folk, då går det bra. Kommer det lite folk, då går det dåligt. Förra året var bra och i år har det varit dubbelt upp, det är ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Göran Hoas.
Hur går det rent ekonomiskt?
– Det ser bra ut. Men vi har räknat med att det inte ska bära sig de första åren. Men det kommer vi till, det är jag övertygad om, säger Göran Hoas.
För att fira utmärkelsen håller man extraöppet på söndag när det är fars dag.
– Sedan kommer vi att köra julbord från första advent. Det är inte ett traditionellt julbord, utan en ekologisk julmeny med fyra rätter och med smak av julen, säger Göran Hoas.
Det är också klart att Luqaz Ottosson kommer att bli krogen trogen ytterligare ett år. Något som glädjer ägarparet.
– Han bestämde sig för att flytta ner till ön. Det är fantastiskt kul för oss och även för Gotland, säger Göran Hoas.
Paret är också glada över den nominering som blev officiell nu i dagarna. Lilla Bjers gårdskrog är nämligen en av de nominerade i tävlingen Sverige populäraste gröna resemål, en tävling som SJ står bakom.
– Det är lite extra kul, när man inte kan ta sig hit med SJ. Tidigare hade vi en järnväg i Västerhejde på 1940-talet. Det skulle vara lite extra kul om vi tog hem den utmärkelsen, säger Margareta Hoas.