Läs hela artikelserien om ADHD

På Gotland äter vi mest ADHD-mediciner i hela landet och slår svenskt rekort i antalet diagnoser. Vad beror det på? GT:s reporter Paula Zielinski har granskat fenomenet.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2013-04-20 10:56

På Gotland medicinerar vi bort skolans problem genom att ge barn och unga narkotikaklassade preparat.

Det menar psykologen och forskaren Lars Lundström som tror att den höga förskrivningen till största delen beror på en enda person.

– Han är en auktoritet som arbetat länge, och är väldigt övertygande.

Rekord

I Sverige har fler än dubbelt så många adhd i dag jämfört med för fem år sedan, och Gotland slår svenskt rekord med dubbelt så många som riksgenomsnittet.

Lars Lundström är kritisk till att det skrivs ut så mycket adhd-medicin på Gotland och tror att förstaplatsen till stor del beror på en enda person.

– Han heter Henrik Pelling. Han är överläkare i Uppsala, som ligger tvåa i landet över flest antal utskrivningar av adhd-medicin. Han är på Gotland en vecka i månaden och har ett enormt inflytande över personal och föräldrar. Han gör det säkert inte av ondo, han är bara övertygad, menar Lundström.

Varnar för risker

Lars Lundström hävdar att det finns stora risker med preparaten, och tycker att man medicinerar bort skolans problem.

– De här tabletterna höjer hjärtverksamheten med tio procent. Jag undrar vad som händer på sikt, och varför föräldrarna inte får någon information om det? Istället borde man satsa på mer resurser i skolan.

Annika Ringström är föreståndare på Motivet, en skola för ungdomar i årskurs 6-9 som har svårt att passa in i den vanliga skolverksamheten.

Här är adhd väldigt vanligt förekommande.

”Vi hittar vägar”

– Jag har drivit Motivet i 16 år, och vi har alltid hittat vägar att få saker och ting att fungera. De som kommer hit är normalintelligenta eller över normal, men lite spralliga, berättar hon.

Hit kommer barn med eller utan medicin, men Annika Ringström har märkt en förändring.

– Många som äter medicinen har problem med minnesstörningar, och flera av dem går på både adhd-medicin och antidepressiva tabletter samtidigt, för att klara vardagen. Många går inte ens att få igång ett samtal med. De lever i sin egen värld.

Barn ges tjack

Det faktum att barn ges både uppåttjack och nedåttjack samtidigt är något som gör Lars Lundström rasande.

– Det är ju som att gasa och bromsa samtidigt. Det sliter något oerhört på systemet. Och preparaten är inte ens godkända för vuxna, ändå ger man det till både vuxna och barn, säger han.

Medicinerna Concerta, Equasym, Medikinet, Ritalin och Strattera är godkända av Läkemdelsverket för behandling av barn med adhd, men inte av vuxna. Däremot kan vissa läkare använda dem inom andra patientgrupper eftersom de finns på den svenska marknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om