Magdalena Andersson (S) valdes till Sveriges statsminister under onsdagsmorgonen. Hon hann aldrig formellt tillträda innan regeringens budget röstades ned. Miljöpartiet svarade då med att meddela sin utgång från regeringen. Varpå Magdalena Andersson bad om att bli entledigad hos talmannen.
Centerpartiet röstade som bekant gult för Magdalena Andersson som statsminister och lade ned sina röster vid budgetomröstningen. Något som alltså gjorde att oppositionens (KD+SD+M) budgetförslag gick segrande ur omröstningen.
– Vi följer den praxis som finns. Vi har aldrig brutit den tidigare. Hade vi röstat på MP+S budgeten vill det till att det verkligen är något man kan stå upp för, fullt ut. Det gjorde det inte anser vi, säger Lars Thomsson (C).
Har inte Centerpartiet haft en hel del att säga till om gällande den fällda budgeten?
– Vi har inte förhandlat med regeringen, däremot har vi tre delar som var grundkrav för att stötta Andersson i statsministeromröstningen. Där levererade regeringen. Därför tryckte vi gult.
Han menar att Centerpartiet inte har något emot en enpartiregering. Något man deklarerat redan i somras. Samtidigt är han inte förvånad över den kritik som riktas mot partiet under torsdagen.
– Hur man än vänder och vrider på det så kommer man få kritik i ett sådant här läge. Någon kommer alltid att hugga på ett parti som oss, som ligger mitt i. Det var nog exakt det som hände, säger han.
Thomsson anser att det heller inte var någon överraskning att onsdagens budgetomröstning slutade som den gjorde.
– Det var ingen blixt från klar himmel om man sitter och förhandlar med vänsterpartiet långt in på natten innan var det här skulle ta vägen.
Lars Thomsson tycker inte att centern har någon framträdande roll i det parlamentariska läge som Sverige nu befinner sig i. Han menar att partiets position är att företräda företagen, klimat och landsbygdens frågor utan stöd från V eller SD.
– Just i det som hände under onsdagen tycker jag inte vi har huvudansvaret. Det tycker jag ligger på de andra partierna den här gången.
Thomsson är orolig för konsekvenserna efter onsdagens många turer. På måndag väntar en ny statsministeromröstning i riksdagen.
– Den stora förloraren är trovärdigheten för politiken. Det är djupt oroande.