Larmet gick till - brandstation

I år storsatsar produktionsbolaget Mastiff på tittarsuccén SOS gute.- När larmet går blir man lite lycklig, säger Tove Bergqvist, tv-fotograf.

Intervjuad. Rökdykaren Ulf Wallin berättar om vad han sett under insatsen i Slite.

Intervjuad. Rökdykaren Ulf Wallin berättar om vad han sett under insatsen i Slite.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-07-21 04:00
En metalliskt klingande röst ropar ut larmet: "Brandstyrkan samling i larmhallen!" Per, Tove, Lukas och Charlie i tv-teamet flyger upp ur trädgårdsstolarna på Visby brandstation i ett och samma ögonblick.
- När man filmar reality vill man ha de bästa larmen, så är det bara, säger Tove Bergqvist och rusar efter kameran.
Per Bergström är inspelningsproducent och står snart redo med anteckningsblock och penna. Som infödd gotlänning och Visbybo har han koll på kartan åt teamet. Lukas Nilsson jobbar som ljudtekniker. För hans del gäller det att få på sig inspelningsutrustning och mikrofon. Teamassistenten Charlie Nyblom ska hålla reda på all teknik och packar ner nyladdade batterier till kameran.

Fantastiskt roligt
- Det här är fantastiskt roligt, inspelningen har blivit som att hänga med ett gäng kompisar, säger han.
Under morgonen och förmiddagen har de varit ute på inspelningens "bästa" larm. Vid 9.57 på måndagen kom besked om en brand i Slite till räddningsledaren Joachim Nyman. Larmet beskrev rökutveckling i brandkårens egna lokaler och eftersom det krävdes rökdykare fick brandkåren i Visby rycka ut för att släcka hos kollegorna.
- Det var en brand som troligtvis startat i köket, i ett kylskåp. Sedan har elden spridit sig upp i ventilationssystemet, men när vi kom var det bara kraftig rökutveckling och ingen öppen eld, säger räddningsledaren.
Ambulanssjukvårdaren Tine Runström var först på plats.
- Jag hade precis kommit när jag såg rökutvecklingen, nu undrar jag mest om våra datorer klarat sig. Vi håller också till i byggnaden, säger hon.

Lättsam stämning
Tv-teamet från Mastiff intervjuar räddningsledaren och brandmän som var med på utryckningen när släckningsarbetet är klart. Stämningen är lättsam, trots att många fått sin arbetsplats ödelagd.
I tegelbyggnaden i Slite har brandkår, Falck ambulans och parkförvaltningen lunchrum och kontor. Vid 10.30-tiden är släckningsarbetet klart och räddningstjänstens personal kan vända tillbaks till Visby. Tv-teamet följer med. Som alltid. De arbetar treskift och två team följer ständigt räddningstjänsten och polisen.
- Men det blir en del dötid, särskilt på kvällarna. På dagarna är vi ute och spelar in inslag om det inte händer något annat. Det kan röra sig om intervjuer med personalen eller att "fejka" en del sekvenser som vi vill ha med i programmet, säger Per Bergström.

Grejerna i ordning
En sådan inspelning är scenen när brandmännen gör sig klara för utryckning.
- Vi hinner ju inte med det när larmet går, då ska vi få våra grejer i ordning. Det gäller 90 sekunders beredskap för oss också, så på nätterna sover man med kläderna på, säger Tove Bergqvist.
Under inspelningen får tv-teamet vara med om en del starka händelser och ibland kan det bli riktig otrevligt.

Aggressiva
- Jag följde polisen i samband med en misshandel och då var det tre killar som blev riktigt aggressiva. De var vänner till mannen som misshandlats och hällde bland annat ut öl på mig och var hotfulla. Då blev jag faktiskt lite rädd, men mest förvånad, säger Tove Bergqvist.
Flera händelser hamnar heller aldrig på film. Självmord, dödsfall och psykiskt sjuka personer spelas inte in.
- En av de jobbigaste händelserna var när ambulanspersonalen skulle konstatera ett dödsfall och de anhöriga var i lägenheten. Då väntade vi bara utanför, säger Charlie Nyblom.

Skildra vardagen
Under sommaren har det inte varit några dramatiska olyckor eller större händelser för räddningstjänsten och polisen, men det gör inte SOS Gute-gänget något.
Ett av målen med produktionen är att skildra vardagen och arbetet mellan larmen.
Sedan midsommar följer två filmteamr Gotlands polis och räddningstjänst dygnet runt och det arbetet pågår en vecka till. Sedan är det hem till redigeringsrummet och klippa som gäller. Serien ska vara färdig att sändas i slutet av september i år.








Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om