Larmet från vårdmottagningen: ”De går på knäna”

Efter att bland annat ha kritiserat arbetsbelastningen och ledarskapet på en vårdmottagning i Region Gotland kopplar Vårdförbundet nu in Arbetsmiljöverket. Enligt facket kan chefen inte ha kvar arbetsmiljöansvaret och bemanningen ses som otillräcklig.
– Arbetsmiljön är förfärlig, säger Matilda Selahn, huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

I den begäran om åtgärder, en så kallad 6:6 a om brister i arbetsmijön, som Vårdförbundet skickat till Arbetsmiljöverket kräver fackförbundet nu bättring. Men arbetsgivaren delar inte bilden av de problem som facket tar upp.

I den begäran om åtgärder, en så kallad 6:6 a om brister i arbetsmijön, som Vårdförbundet skickat till Arbetsmiljöverket kräver fackförbundet nu bättring. Men arbetsgivaren delar inte bilden av de problem som facket tar upp.

Foto: TT

Gotland2025-05-12 05:00

Personalen på en vårdmottagning inom Region Gotland har under en lång tid påtalat allvarliga brister i sin arbetsmiljö. Nu kopplar Vårdförbundets huvudskyddsombud på Gotland in Arbetsmiljöverket för att bristerna ska åtgärdas.

Enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud och det lokala skyddsombudet är arbetsbelastningen på mottagningen så pass hög att den är ohälsosam och skadlig bland annat på grund av underbemanning. 

– Arbetsmiljön är förfärlig, de går på knäna, säger Matilda Selahn, huvudskyddsombud på Vårdförbundet på Gotland.

Sedan 2022 har brister i arbetsmiljön samt stress och oro hos medarbetarna påtalats vid ett flertal tillfällen och enligt Matilda Selahn har problemen inte åtgärdats på ett tillfredsställande sätt. Vårdförbundet begär nu även att den aktuella chefen för enheten fråntas arbetsmiljöansvaret tills hon har genomgått rätt utbildning och har rätt kompetens och kunskapsnivå.

Begäran om åtgärder görs genom en så kallad 6.6 a enligt arbetsmiljölagen. 

– En 6.6 a är inget vi lägger lättvindigt utan det gör vi när det har brustit och vi inte ser någon annan utväg, säger Matilda Selahn. 

Den berörda chefen ska enligt ett tidigare svar från arbetsgivaren till Vårdförbundet, genomgå en arbetsmiljöutbildning. Men fackförbundet menar att enhetschefens uppgift att tillgodose sig de kunskaper som krävs är för omfattande och tidskrävande för att arbetsmiljöansvaret ska bestå hos henne under tiden. 

– Det handlar inte bara om att göra klart en utbildning, man arbetar inte systematiskt med arbetsmiljön och som arbetsgivare har man ett stort ansvar, säger Matilda Selahn.

Hon menar också att det är för enhetschefens skull som ansvaret för arbetsmiljön i nuläget inte bör ligga på henne. 

– Vissa åtgärder begär vi för att skydda chefen, arbetsmiljön är ett stort ansvar och det kan man bli personligt straffad för, säger Matilda Selahn.

Arbetsgivaren delar dock inte kritiken om att det saknas kunskap gällande arbetsmiljöarbete:

– Vi tycker inte lika, jag håller inte med Vårdförbundet om att vi inte arbetar med arbetsmiljön, säger enhetschefens överordnade chef och fortsätter:

– Enhetschefen har arbetsmiljöutbildning så hon täcker absolut sitt ansvar.

Arbetsgivaren menar även att det har funnits personal som hoppat in på den aktuella mottagningen och täckt upp för vakanser vid behov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!