Larmar om hat och hot mot anställda: ”Angripen på stan”

Få frågor blir så heta som de som tekniska nämnden beslutar om. Arga medborgare har gått över gränsen, menar ordförande Mariette Nicander. Hon berättar om hotfulla situationer och medarbetare som valt att sluta.
– Man blir angripen på stan, säger hon.

Mariette Nicander får som ordförande i tekniska nämnden ta emot påhopp ute på stan. När tjänstemän och anställda hos regionen väljer att sluta på grund av hat och hot menar hon att det har gått för långt.

Mariette Nicander får som ordförande i tekniska nämnden ta emot påhopp ute på stan. När tjänstemän och anställda hos regionen väljer att sluta på grund av hat och hot menar hon att det har gått för långt.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2025-04-16 05:10

Hos Region Gotland jobbar drygt 500 anställda inom tekniska nämndens verksamheter. Få frågor väcker sådan debatt och ilska som beslut kring olika trafiklösningar och vattensituationen. Såväl tjänstemän som politiker får ta emot hot och hat på sociala medier och i kommentarer, enligt ordföranden i nämnden.

– Man blir påhoppad på stan också, det blir jag med, säger Mariette Nicander (M) och berättar att det i början var så illa att hon faktiskt övervägde att sluta när hon tillträtt för två och ett halvt år sedan.

Läget för de anställda i förvaltningen har sedan dess blivit så illa att de folkvalda i tekniska nämnden nu gått samman i en gemensam insändare.

– När medarbetare säger upp sina tjänster får vi stå upp för våra tjänstemän. Vi är jätteledsna att de inte kan vara kvar, säger Mariette Nicander och berättar att en tjänsteman nu valt att sluta på grund av hat och hot, medan en annan valt att helt byta tjänst:

– Om man är ute på stan tillsammans med sina barn och blir påhoppad på grund av sin tjänst tycker man inte att det är kul.

undefined
Granitblocken för att säkra medborgarna är ett exempel där politiker och medarbetare fått ta emot påhopp från arga medborgare.

Själv har Mariette Nicander tvingats vänja sig vid att bli påhoppad, när som helst, av arga medborgare. Hon berättar om en hotfull situation i samband med Almedalsveckan, sedan inga anbud kommit in till regionen för att bygga en ny brygga vid Kallis.

– En medborgare blev jätteupprörd och tyckte inte att vi hade gjort tillräckligt. Det var en badare som rusade mot mig och mina medarbetare blev jätterädda. Det var en hotfull situation, säger hon.

Hennes lunchmöten med kollegor på stan kan bli avbrutna av påhopp utifrån. Det kan handla om avstängningen av Gutebacken sommartid, korsningen mot Söderväg, bevattningsförbud eller de omtalade granitblocken som regionen förra året valde att köpa in.

– Det var vi tvingade till av säkerhetsskäl. Du ser granitblocken i Stockholm och överallt, vi måste göra allt för att skydda våra medborgare och då får vi ta emot sån ilska för det, säger Mariette Nicander.

undefined
Det var i samband med förberedelserna inför Almedalsveckan som Mariette Nicander och hennes partikamrater blev utsatta för en hotfull situation. En person i badbyxor med åsikter om bryggan vid Kallis kom rusande emot dem.

Hon berättar om dagliga mejl under förra året, från föräldrar som hade åsikter kring hur regionen hanterar luftproblematiken i Visbys gatumiljöer.

– Nu är det om bevattningsförbudet.

Även återvinningscentralerna och dess öppettider har varit en mycket het potatis.

– Här försöker vi vara rädda om våra återvinningscentraler, med begränsad öppettid, så går folk till attack, säger hon.

Ilskan mot tjänstemän och politiker, menar Mariette Nicander, kan i värsta fall leda till fler avhopp och att färre orkar ta på sig politiska uppdrag.

– Många är fritidspolitiker som gör det här helt på sin fritid för att vi ska ha en demokrati, och så blir man illa behandlad.

Mariette Nicander menar att politiker och teknikförvaltningens personal gör sitt yttersta för att gotlänningar, verksamheter och besökare ska ha ett så väl fungerande samhälle som möjligt. Att uttrycka kritik mot beslut tycker hon är en självklar del av demokratin. Men att tjänstemän utsätts för kränkningar, hat och hot, menar hon, är helt oacceptabelt:

– Man ska sansa sig och förstå att vi är människor. Tänk efter, framför allt vad man skriver i kommentarer och på sociala medier, säger hon.

Insändaren, som har undertecknats av tekniska nämndens ledamöter, uppmanar den som har åsikter att låta tjänstemännen få arbetsro och istället framföra sina åsikter till politikerna. Det är alltid de som är ytterst ansvariga för budget och beslut.

– Vi vill stå upp för våra tjänstemän. De gör ett jättefint jobb, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!