Larma om ni ser lövplattmasken – kan ställa till stor skada

En synnerligen otrevlig plattmask kan bli ett hot mot våra nyttiga daggmaskar. Nu varnar länsstyrelsen och ber att folk ska vara extra noga när man importerar växter.

Lövplattmasken betraktas som invasiv och lever på bland annat daggmask som är viktig för att hålla jorden mullrik.

Lövplattmasken betraktas som invasiv och lever på bland annat daggmask som är viktig för att hålla jorden mullrik.

Foto: Jonas Roth

Gotland2025-03-27 19:00

Nyheten i korthet

  • Lövplattmasken, en invasiv art som hotar biologisk mångfald, har upptäckts i Skåne. Den kan skada lantbruk och trädgårdsodling genom att äta daggmaskar och andra arter som bidrar till nedbrytning av växter.
  • Masken, som troligen kommit till Sverige genom import av växter, har hittats i flera europeiska länder. Länsstyrelsen uppmanar till noggrann kontroll vid köp av utländska växter.
  • Regeringen har infört nödåtgärder mot lövplattmasken, inklusive förbud mot att hålla arten och rätt för länsstyrelsen att utrota den. Allmänheten uppmanas att rapportera eventuella fynd till länsstyrelsen.

Det var i november som lövplattmasken Obama nungara upptäcktes för första gången i Skåne. Efter det har den hittats på flera växter som importerats från grossister på kontinenten.  

– Det finns ännu inga rapporter från Gotland men eftersom den kan ge så stora negativa effekter är det viktigt att vi är på tårna och snabba med att upptäcka plattmasken om den kommer hit, säger Tiina Kumpula, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Lövplattmasken har troligen kommit in i landet i samband med att växter från andra länder importerats. Den är etablerad i stora delar av Europa, bland annat Frankrike, Tyskland, Belgien och Nederländerna.

– Kontrollera noga att det inte ligger någon mask eller ägg som kan vara en lövplattmask om du köper växter från utlandet, säger Tiina Kumpula. 

undefined
Några exemplar av lövplattmasken har hittats i Skåne men hittills finns inga rapporter om att den hunnit till Gotland.

Masken skiftar från beige till mörkbrun med svarta längsgående linjer och undersidan är beige. Den är mellan fem och åtta centimeter lång och en halv centimeter bred men de man hittat i Sverige är mycket mindre. Äggen är 0,5 cm stora och först  klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar. Den trivs i fuktiga jord och gömmer sig under blad och stenar. 

Lövplattmasken är invasiv och betraktas som ett hot mot den biologiska mångfalden. Eftersom den är ett rovdjur som lever på bland annat daggmask och andra arter som hjälper till att bryta ner växter till mull, kan den göra stor skada för både lantbruk och trädgårdsodling. 

undefined
Lövplattmasken beige eller brunaktig med svarta linjer och är mellan 5 och 8 centimeter lång som fullvuxen, men de som hittats i Sverige har varit mindre.

Regeringen fattade beslut i december om nödåtgärder mot lövplattmasken. Då blev det förbjudet att avsiktligen hålla arten, låta den växa överlåta eller utbyta den samt släppa ut den i miljön. Den ska alltid avlivas.

Från 7 januari i år fick länsstyrelsen rätt att fatta beslut om att utrota masken och utöva riktad tillsyn och förelägga personer eller verksamhetsutövare om åtgärder.

– Men i första hand vill vi arbeta tillsammans med branschen och hitta ett system för egenkontroll som fungerar utan alltför stor inverkan på verksamheten, samtidigt som vi uppnår en god säkerhet mot spridning, säger Tiina Kumpula. 

undefined
Undersidan av lövplattmasken är beige.

Naturvårdsverket har tagit fram fakta om hur man handlar med importerade växter. De ger också råd till privatpersoner som planterar importerade växter. 

– Vi vill att man hör av sig till oss om man hittar något som man tror kan vara en lövplattmask, säger Tiina Kumpula.

Om du ser en plattmask ska du ta en bild på den och skicka till länsstyrelsen ihop med uppgifter om var den hittats. Sedan måste du avliva masken. 

En invasiv mask

Namn: Obama nungara 

Föda: Daggmaskar och andra arter som behövs för att bryta ner växter till jord.

Storlek: 5-8 centimeter lång och en halv centimeter bred som fullvuxen.

Färg: Beige till mörkt brun på ovansidan med svarta längsgående linjer. Undersidan beige.

Lever: Trivs i fuktig jord och gömmer sig gärna under blad och stenar. 

Härdighet: Oklart om den klarar vintern i Sverige nu men risken ökar om klimatet blir varmare. 

Källa: Länsstyrelsen Västra Götalands län 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!