Lärbro fritids- gård läggs ner
Den minsta fritidsgården på Gotland läggs ned när kultur- och fritidsförvaltningen måste spara.Vid årsskiftet försvinner fritidsgården i Lärbro. Men verksamheten finns kvar med fritidsledare som jobbar i fält.
Många unga. Mörkret sänker sig över Lärbro, men på tisdagar, onsdagar och fredagar lyser det inne i fritidsgården och då brukar ett 30-tal ungdomar komma hit.Foto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
Här har ungdomarna haft sin träffpunkt i ett litet hus mitt i korsningen mellan Ica och Konsum. Men huset är gammalt och ventilationen har dömts ut. En ombyggnad skulle kosta omkring en miljon kronor och det skulle leda till en kraftig hyreshöjning.
För ett par veckor sedan fick ungdomarna i Lärbro veta att de måste lämna lokalen.
- Men vi lägger inte ned verksamheten, utan vi bygger upp någonting nytt som vi hoppas ska fungera bättre än det vi har i dag, säger Arne Grau-Amnér som är chef för fritidsgårdarna på Gotland.
Fritidsledare i fält
Det nya är att de två halvtidsanställda fritidsledarna ska arbeta som "fältfritidsledare".
- Man söker upp ungdomarna där de finns. I Lärbro brukar de hålla till i busskuren. Sedan försöker man skapa nya verksamheter tillsammans med dem som inte är så personalkrävande. Det kan handla om att de vill lära sig streetdance eller spela pingis eller basket. Då kan vi hyra in oss i en lokal där de kan göra det. Vi har ju personalen kvar och ungefär 100000 kronor till verksamhet, förklarar Arne Grau-Amnér.
Fritidsgården i Lärbro är egentligen ingen riktig fritidsgård, utan mer en "träffpunkt" med personal.
Eftersom personalen jobbar halvtid har man inte haft tid att arbeta vidare med ungdomarna utanför öppettiden, utan problem som har uppstått har fått bollas över till andra.
Nu kommer fritidsledarna i Lärbro att höra till det arbetslag som finns vid fritidsgården i Fårösund och då kan det här komma att fungera bättre, tror Arne Grau-Amnér.
Anledningen till att kommunen har sju fritidsgårdar runt om på ön och träffpunkter i Vibble och Lärbro är att man vill ge ungdomarna en meningsfull fritid, samtidigt som man skapar ett möte mellan ungdomar och vuxna.
- Många saknar bra vuxenkontakter och här har fritidsledaren en väldigt viktig roll, säger Arne Grau Amnér.
Kan man skapa ett sådant möte utan tak över huvudet?
- Absolut. Men det är möjligt att det blir någon form av träffpunkt också i framtiden. Det beror på vad ungdomarna vill.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!