- När jag var tolv år så hade jag byggt upp ett sådant hat inom mig att jag bara knöt näven och slog. Jag slog en av de populära flickorna i klassen, och för mig var det så otroligt många känslor som kom ut, berättar Ida Holmsten.
Det skulle bli många fler slag, indrivningar och hot innan hon en dag satt i en fångtransport på väg till Hinseberg.
- Man ser en massa tjejer med stora bröst som sitter i knäet på gangsterkungarna på film, men jag var inte någon sådan. Jag var ute med grabbarna och slogs.
"Någon såg mig"
Vändningen kom efter bara några veckor på fängelset. Ida ansökte om att få komma till öppenvården och få avtjäna sitt straff för flera fall av misshandel, olaga hot och vapenbrott med fotboja.
- Jag var tvungen att ha en sysselsättning och kunde börja på en utbildning, jag välkomnades med en kram och för första gången var det som att någon såg mig som en människa och inte bara den hårda tjejen som slåss.
I dag är det tre år sedan livet vände för Ida, nu berättar hon sin historia för skolelever tillsammans med förintelseöverlevaren Emerich Roth och Patrik Pelosio, tidigare kriminell.
Behövs andra
- Jag tror inte det går att säga åt föräldrarna till ungdomar med problem att reda ut situationen, det behövs andra, säger Ida Holmsten.
Den uppfattningen delas av Patrik Pelosio, som vill se personal i skolorna med den kompetensen.
Lita på någon
- Vi litade inte ens på våra föräldrar, hur ska man då kunna lita på någon? Jag menar att det behövs särskilda personer som är proffs på att bemöta ungdomar med problem i skolorna. Och det här kan inte vara för dyrt, jag såg någon uträkning om att jag kostat samhället 55 miljoner kronor under min tid som kriminell.
Emerich Roth förespråkar en "Gotlandsmodell".
- Ett professionellt förebyggande arbete, det är vad som behövs, säger han.
Patrik Pelosio har kontakt med många ungdomar på ön via Facebook, och han ser både positiva och negativa signaler från Gotland.
- Det positiva är kontakten mellan ungdomar och vuxna, det negativa är synen på alkohol. Jag märker av en väldigt liberal syn på alkohol, och det är något de unga tar till sig. Gotland är en kröka-ö på sommaren, men det borde inte få färga av sig på livet i övrigt. Dessutom är det mycket snack om gårdsförsäljning av alkohol, vi måste värna om Systembolaget och den restriktiva politik som varit, säger Patrik Pelosio.