Lärare bland dyngbaggar och fjärilar Naturen kan bli skolans viktigaste klassrum

Dagarna ute i solen och naturen behöver inte vara över för att sommarlovet är på väg att ta slut.
Igår fick 250 lärare och annan skolpersonal på Sudret en heldag med tips om hur naturen kan bli skolans viktigaste klassrum.

Gotland2006-08-16 06:00
Det är Linné-året nästa år och som en upptakt inför detta och hela läsåret bjöds alla lärare, förskollärare och barnskötare på Sudret på en naturdag i Vamlingbo igår. Vid Vamlingbo prästgård besökte de inte bara Naturum, utan fick också fånga fjärilar med håvar i prästgårdens trädgård.
Arne Pettersson som arbetar med projektet "Dagfjärilar på Gotland" för Gotlands entomologiska förening visade hur enkelt och kul det är att fånga fjärilar och artbestämma dem med hjälp av den lilla bok om gotländska fjärilar som nyligen kom ut. Att sätta en fjärilshåv i handen på varje barn i klassen är inte bara roligt. Barnen kan göra nytta också:
- Vi har fått signaler från övriga Sverige om att dagfjärilarna har minskat i antal. Så tror vi inte att det är på Gotland ännu, men vi ska vara rädda om de fjärilar som vi har. Om barnen fångar fjärilar och låter registrera vilka arter de har hittat så kan man studera förändringarna som sker omkring den egna skolan, förklarar Arne Pettersson.
Till hösten ska alla skolor på Gotland förses med en klassuppsättning av den gotländska fjärilsboken.

Sländor vid Muskmyr
Samtidigt som lärarna i prästgården fick lära sig artbestämma fjärilar fick andra veta mer om trollsländor vid Muskmyr, grönfläckiga paddor och dyngbaggar vid Grumpe och mycket annat. Programmet var digert. Det finns massor av olika saker som man kan göra med förskolebarn och skolelever utomhus.
Mats Hanell som är rektor i Garda skola tycker att dagens skola har en del att lära av Linné och hans sätt att förhålla sig till naturen. Det handlar inte bara om att artbestämma och kategorisera, utan också om att avbilda och beskriva.

Alldeles inpå knuten
På många håll använder man också naturen. Det behöver ju inte kosta någonting. I Sudrets skolor krävs ingen buss-skjuts för att komma till roliga och intressanta områden. De finns ju där, alldeles inpå knuten! En del lärare tar ofta med sig sina elever ut och många fritidshem har utomhusdagar varje vecka. Ibland görs speciella satsningar. På skolan i Garda jobbade textilläraren Marit Olsson med utomhus-slöjd under en lång period i våras. Barnen täljde pinnar, klädde dem till gubbar och byggde ett samhälle till dem.
- Det är lätt att glömma bort att man kan använda sig av naturen när man står där i slöjdsalen. Men man måste faktiskt inte ha med sig symaskinerna överallt, förklarar Marit Olsson.
Barnen uppskattar att vara ute. Emma Jansson, som är fritidspedagog på fritidshemmet vid Högbyskolan har märkt att det nästan aldrig uppstår några konflikter när alla är utomhus.
- Och så tycker de att mellanmålet smakar så mycket bättre när man äter ute!
Men det går att göra mer bra saker utomhus, tycker Lena Edlund som är rektor på Högbyskolan och i När skola:
- Vi har en bit kvar innan det har blivit något mer än tillfälliga "happenings", tycker hon och textilläraren Marit Olsson håller med. Om läraren själv inte kan så mycket om natur så är det lättare att stanna kvar inne i klassrummet.
En heldag om dyngbaggar, paddor, fjärilar, trollsländor, träd och skog ger inspiration och lite hjälp på traven.
Sedan krävs det bara att eleverna är rätt klädda, betonar Lena Edlund. Högklackat på skogspromenaden och tunna jackor i regnet hade nog kunnat sätta p också för Carl von Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om