Både lärare och rektorer upplever att det har blivit allt svårare att få tag på vikarier.
– Vi har jättesvårt på hela Sudret. Högbyskolan kan få vikarier ibland, men längre söderut händer det nästan aldrig, säger Vicky Lindeborg som är rektor för Sudrets skolområde.
På högstadiet kan vikariebristen ibland leda till att eleverna får håltimmar, men mindre barn kan inte lämnas utan tillsyn.
– Det är ett pussel varje dag. Vi löser det med att lärare går in och tar andras lektioner på sin planeringstid eller att vi kör ihop klasser. Ibland rycker även skolledningen ut. Förra veckan var jag själv ute och vikarierade, säger Vicky Lindeborg och fortsätter:
– Jag är helt övertygad om att lärare går till jobbet fast de egentligen borde stanna hemma.
Fårösund har samma problem.
– Vikarieförmedlingens vikarier hamnar mest i Visby. Det tar ju 50 minuter att köra hit upp. För planerad frånvaro har vi ett gäng glada pensionärer som ställer upp, men om flera är sjuka på samma gång och någon dessutom är på kurs kan det bli svårt, berättar Fårösundsrektorn Jan Källström.
Lärarna är plikttrogna, konstaterar Jan Källström och det märks ute på skolorna.
– Vi hjälps åt och löser det. Är jag borta kontaktar jag mina kollegor. Ibland kan fritids hjälpa till, säger Tina Anthin, lärare på Stånga skola.
Det kan bli problematiskt. Dag Ramberg, lärare i slöjd och teknik i flera skolor på Sudret, får ofta ta dubbla klasser eller ta extra lektioner på sin planeringstid.
– Då får jag göra planeringen på kvällen i stället, förklarar han.
Dag Ramberg har tidigare varit aktiv i Lärarförbundets styrelse på Gotland. Nu har han lämnat det uppdraget.
– Det är svårt att jobba fackligt när det inte finns vikarier, säger han.
Skolorna har länge haft problem att få vikarier, men Dag Ramberg tycker att läget har blivit extremt under hösten.
Nu märks bristen också på Visbyskolorna:
– Det är inte helt enkelt för oss heller. Min uppfattning är att det har blivit svårare att få fram vikarier, förklarar Södervärnskolans rektor Marcus Larsson.
Lärarförbundets ordförande Gunnel Ahlgren är bekymrad över läget:
Det blir stor arbetsbelastning på kollegor, säger hon och fortsätter:
– Lärare är i arbete fast de är sjuka. Småbarnsföräldrar undviker VAB. Det är ohållbart i längden.
Facket har tagit upp frågan i samverkansmöten med regionens utbildnings och arbetslivsförvaltning. Här håller HR-chefen Eva Edin med om att vikariebristen skapar stora problem:
– Mitt intryck är att det har blivit svårare att rekrytera vikarier så att det täcker behovet. Det kan bero på att arbetslösheten har minskat och att de vikarier som vi har snabbt sugs upp i vår verksamhet, säger Eva Edin.
– Gotland har många små enheter, så det blir svårt att rekrytera till alla förskolor och skolor och dessutom ha ersättare som kan gå in när vi behöver det, fortsätter Eva Edin.
Hon befarar att rekryteringsproblemen kommer att hålla i sig.
– Vi vet ju att lärarbristen på riksnivå inte kommer att bli bättre.