I dag krävs att lärare har legitimation, men dispens kan utfärdas vid behov så att även obehöriga lärare får undervisa. Förra året undertecknade dåvarande grundskolechefen Torsten Flemming, numer utbildningsdirektör på Region Gotland, 50 dispenser. Till höstterminens start i år har 70 sådana undertecknats, berättar han. Totalt har Region Gotland mellan 370 och 380 anställda lärare. Enligt Torsten Flemming beror underskottet på legitimerade lärare på kompetensförsörjningsbristen inom skolan.
– Det är för få som går lärarutbildning och för många som går i pension. Det är ett dilemma vi har lyft länge, säger han.
Inom vilka skolämnen är det störst brist?
– Det handlar om de vanliga ämnena: moderna språk, estetiska ämnen, matte och NO. Det brukar vara de svåraste att rekrytera till, säger Torsten Flemming.
Lärarförbundet är inte förvånade över utvecklingen med fler obehöriga lärare.
– Det kommer att öka varje år. Vi försöker hela tiden göra det vi kan för att fler ska vilja söka lärarutbildningen genom att få bättre villkor, lön och arbetsmiljö men det är inte bara vi som påverkar vad ungdomarna söker, säger Gunnel Ahlgren, vice ordförande i Lärarförbundet på Gotland.
Vad innebär det med fler obehöriga lärare i skolan?
– Det innebär att arbetsbelastningen för de som har en utbildning blir högre. Jag skulle önska att varje barn och elev fick möta en utbildad lärare i sitt klassrum, men så är det tyvärr inte i dag, säger Gunnel Ahlgren.
Förutom lärarbristen måste skolan även tampas med pågående coronapandemi. Torsten Flemming berättar att det under våren löste sig bra.
– Då gick vi ner i antalet timvikarier eftersom det samtidigt var en del elever som var hemma. Om två lärare satt med varsin halvklass och en av lärarna blev sjuka kunde den ena undervisa båda klasserna. Effekten blev faktiskt att potten för timvikarier minskade, säger han.
Finns det någon plan för om många lärare skulle bli sjuka nu?
– Det finns en plan och vi har funderat på olika lösningar. Även om det gick bra i våras så har många lärare fått slita hårt när kollegor har varit sjuka.
Gunnel Ahlgren hoppas att pandemin kan leda till att fler får upp ögonen för läraryrket.
– Det som har lyfts fram under pandemin är hur viktiga de samhällsbärande yrkena är. Det gäller att hålla i den bilden sen, det är vi som bygger framtiden.