Länsstyrelsen tar över djurskyddet
Varje år görs ungefär 250 anmälningar mot gotlänningar som har djur som man misstänker far illa.Hittills har det varit kommunens miljö- och hälsoskyddskontor man vänt sig till.Från årsskiftet ska den som vill göra en anmälan ringa till länsstyrelsen.
Länsveterinär Torsten Jakobsson och djurskyddsinspektör Mårten Danielsson kommer att prioritera anmälningar om att djur far illa.
Foto: Ewa Israelson
Mer likvärdig
- Riksdagen har tagit beslutet eftersom kontrollen har varierat mycket mellan kommunerna. Vissa har skött det bra, andra mindre bra och några inte alls. Det har inneburit dålig rättssäkerhet, säger länsveterinär Torsten Jakobsson. Genom att lägga det på länsstyrelserna ska kontrollen bli mer likvärdig och effektiv.
På miljö- och hälsoskyddskontoret har två personer arbetat med djurskyddskontrollerna.
De har erbjudits att flytta över till länsstyrelsen. En av dem, Mårten Danielsson, har tackat ja. Ytterligare en djurskyddsinspektör ska rekryteras.
- Arbetsuppgifterna blir ungefär desamma, men en skillnad är att jag har länsveterinären och juristkompetens på nära håll. Det känns bra. Det blir också snabbare beslut när det inte måste gå via en politisk nämnd, säger Mårten Danielsson som arbetat med djurskyddskontroller i nio år inom kommunen.
Kostar pengar
Hittills har djurkontrollen kostat djurägarna pengar. Den som har över 100 djur har betalat 2 400 kronor per år, övriga 700 kronor i timmen. Efter årsskiftet blir det gratis.
- Vi kommer att prioritera anmälningsärenden, förklarar Torsten Jakobsson.
Djurskyddet brister
En del anmälningar är grundlösa och görs till följd av grannfejder, men långt över hälften - minst 70 procent - är anmälningar där djurskyddet brister.
- Allmänhetens anmälningar är viktiga. De ser sådant som vi aldrig skulle upptäcka annars, säger Torsten Jakobsson.
Djurskyddet gäller inte enbart djur inom lantbruket, även hundar, katter och andra husdjur berörs. Och runt 40 procent av anmälningarna gäller smådjur.
- Ofta handlar det om dålig rastning av hundar. Sedan 1 november får en hund vara max två timmar per dygn i en löplina. En rastgård räcker inte heller, hunden måste rastas även utanför den, säger Mårten Danielsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!