Länsstyrelsen tar över ansvaret för Sandön

Länsstyrelsen på Gotland tar över det fulla ansvaret för Gotska Sandöns skötsel. Det beslutade regeringen vid sitt sammanträde igår.
Därmed är det öppet för länsstyrelsen att lägga ned året runt-bemanningen av Sandön och i stället bemanna "efter behov".

Gotland2006-05-19 06:00
För 21 år sedan hade Gotska Sandön en annan roll i Östersjöområdet än vad den har i dag, bland annat hade försvaret stora intressen på ön. Av den anledningen beslutades 1985 att det var regeringen som skulle ansvara för förvaltningen av Gotska Sandön och att ön skulle vara bemannad året runt.
Detta beslutet upphövdes av regeringen igår. Nu jämställs Gotska Sandön med andra svenska nationalparker och den fulla förvaltningen och skötseln av ön överförs till länsstyrelsen på Gotland.
Beslutet kommer inte att få några konsekvenser under detta år, men redan nästa år kan det bli inskränkningar i bemanningen.
Intressenterna bakom dagens bemanning på ön, alltså försvarsmakten, polisen, SMHI, sjöfartsverket, Telia Sonera och naturvårdsverket, har förklarat att de inte längre är beredda att skjuta till lika mycket pengar som tidigare till sin verksamhet på Sandön och därmed kommer man inte att ha råd med bemanning alla dagar året runt.

16 000 namnunderskrifter
Nedrustningen av bemanningen på Sandön har varit livligt omdebatterad. I april fick miljöminister Lena Sommestad ta emot en delegation med representanter från bland annat Gotska Sandöns hembygdsförening som överlämnade 16 000 namnunderskrifter för att året runt-bemanningen skulle behållas, men nu ligger frågan alltså inte längre på hennes bord.
Landshövding Marianne Samuelsson är glad över att länsstyrelsen får ta över ansvaret för Sandön:
- Vi är stolta över att få ansvaret för denna ö. Det är en pärla, säger Marianne Samuelsson och fortsätter:
- Vi kommer inte att lämna ön "vind för våg" som det har sagts i debatten utan vi kommer att bemanna ön efter behov. I detta arbete ska vi föra diskussioner med de grupper som har intressen på Sandön, bland annat hembygdsföreningen.
Marianne Samuelsson kan till och med tänka sig att länsstyrelsens mer flexibla inställning till hur ön ska bemannas kan vara till fördel för ön:
- Det har i hög grad varit myndigheterna som har styrt verksamheten på Gotska Sandön. Nu kan vi lägga mer energi på andra intressen som till exempel bevarandefrågor och tillgängligheten till ön.
Fyra tillsyningsmän som har Gotska Sandön som sin arbetsplats berörs av frågan, men ingen kommer att bli arbetslös, understryker Marianne Samuelsson:
- De fortsätter att vara anställda av länsstyrelsen och när Sandön inte är bemannad kommer de att ha andra arbetsuppgifter.
- Men detta är en av de frågor som vi nu kommer att diskutera vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om