Länsstyrelsen säger nej till gasledningen

Gasbolaget Nord Streams planerade ledning på havsbotten får underkänt av länsstyrelsen på Gotland.- Den rimmar illa med allt arbete som görs för att förbättra miljön i Östersjön, säger en kritisk Lars Vallin, handläggare.

Gotland2009-08-20 04:00
Den rysk-tyska ledningen ska dras från Vyborg i Ryssland via de ekonomiska zonerna i Finland, Sverige och Danmark till Greifswald i Tyskland. Två rörledningar på vardera 120 mil ska förse Centraleuropa med rysk naturgas.

Tar avstånd
Länsstyrelsen tar i sitt sjusidiga remissyttrande till regeringen tydligt avstånd från projektet, eftersom det bygger på fortsatt användning av fossila bränslen.
- Vi är kritiska. Gasledningen gör att det tar ännu längre tid att ställa om till förnyelsebar energi, säger Lars Vallin, handläggare i kustvattenfrågor.
Ledningens förväntade livslängd är 50 år, och gasen beräknas sina om 100 år. Länsstyrelsen tycker därför att projektet är för kortsiktigt.
Gifter och näringsämnen rivs upp från botten och kan bland annat bidra till övergödning och algblomning.
Risk för kollisioner när rörläggningsfartyg arbetar i de hårt trafikerade farlederna.
Trålar från fiskefartyg kan fastna i ledningen, med risk för skador på utrustning eller i extremfall att fartyg går under.
Det saknas en alternativ sträckning av ledningen genom baltstaternas och Polens ekonomiska zoner.
Gammal ammunition kan om den röjs leda till stora lokala skador på botten.
- Om majoriteten av de 60 remissinstanserna är kritiska borde regeringen lyssna, säger Lars Vallin.
Han tvivlar däremot på att regeringen fattar sitt beslut så länge Sverige är ordförande i EU, det vill säga fram till årsskiftet.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om