Flyktingkrisen beskrivs som den värsta sedan andra världskriget. Tusentals ukrainska flyktingar kommer till Sverige varje dag och några av dem har kommit till Gotland. Det är dock bara en del av dem som har registrerat sig hos Migrationsverket, nationellt är det 5 200 personer och på Gotland ett fåtal.
– För Gotlands län är det sju personer som har registrerat sig eller sökt asyl, säger Karin Andrén, som är kommunikatör på Migrationsverket.
Fler flyktingar har tagits emot i gotländska hem och en anledning till att det är så få registrerade, är att myndigheten inte finns på plats.
– För personer som befinner sig på Gotland är de närmaste kontoren i Sundbyberg eller Märsta, säger Karin Andrén.
Migrationsverket hade tidigare ett kontor i Visby, efter att flera flyktingar kom från Syrien och Afghanistan 2015. Gotlandskontoret är numera stängt och det är ännu oklart om myndigheten kommer att etablera sig på ön igen.
– I dagsläget är Migrationsverkets fokus att öka kapaciteten vid de befintliga kontoren. Det har endast gått två veckor sedan kriget i Ukraina bröt ut och det är svårt att bedöma utvecklingen och Migrationsverkets behov långsiktigt, säger Karin Andrén.
Under fredagen presenterade Migrationsverket ett antal möjliga scenarier för hur många flyktingar som kan tänkas komma till Sverige fram till halvårsskiftet. Enligt det högsta scenariot beräknas 212 000 söka sig hit, vilket skulle innebära att 168 000 boendeplatser skulle behövas skakas fram.
– Migrationsverket arbetar för närvarande intensivt för att öka antalet boendeplatser, säger Karin Andrén.
De har vänt sig till länsstyrelserna i landet för att få hjälp att hitta boende. Under torsdagen bad Länsstyrelsen på Gotland regionen om en "brådskande rapportering av tillfälliga boendeplatser".
Enligt Kicki Scheller, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen, har man fått ett första svar om att 64 platser finns tillgängliga. Antalet, betonar hon, har inget med beräknat antal asylsökande till Gotland att göra. Sådana siffror finns inte i dagsläget.
Ukrainska medborgare får stanna i landet i 90 dagar utan visum men berörs även av massflyktsdirektivet som EU aktiverade förra veckan. Flyktingar som har kommit till Gotland behöver dock registrera sig på fastlandet för att få de uppehålls- och arbetstillstånd som direktivet kan ge.