Länsstyrelsen backar om skogen

Länsstyrelsen backar och sätter som mål till 2010 att 5 500 hektar skogsmark ska skyddas. Det tidigare, kritiserade, förslaget omfattade 6 800 hektar.

Gotland2006-12-21 06:00
Länsstyrelsen vill också öka tempot i skogsproduktionen på Gotland. Det beslöt styrelsen i går.
Länsstyrelsens styrelse beslöt alltså att 5 500 hektar värdefull skogsmark ska skyddas fram till år 2010. År 2009 ska en diskussion tas upp om hur mycket skog som ska skyddas i framtiden.
Länsstyrelsen ändrade därmed sitt tidigare förslag till hur mycket skogsmark som ska skyddas på Gotland. Förra hösten lade länsstyrelsen ett förslag på 6 800 hektar. Det blev kritiserat av skogsägarna, som tyckte det var för mycket skog som skulle tas ur produktion. Länsstyrelsen kom tillbaka med ett nytt förslag i februari i år, med tillägget att en del av skogen kunde avsättas frivilligt. Men det omfattade fortfarande 6 800 hektar. Inte heller detta förslag togs nådigt emot.

Fler förändringar
Thomas Persson är strategisk chef på länsstyrelsen. Han förklarar fler förändringar jämfört med förslaget i februari.
- Den frivilliga avsättningen som formellt skydd gäller inte längre. Dessutom kommer vi nu att försöka utveckla dialogen med skogsnäringen. Vi ska bli tydligare och öppnare och arbeta för ett ökat förtroende bland skogsägarna, för vår verksamhet.
Skogsägarna på Gotland behöver bli bättre på såväl föryngringsarbete och röjning som gallring. Länsstyrelsens styrelse tog i går en ny skoglig produktionsplan för Gotland under åren fram till 2010. Med hjälp av en enkät till skogsägarna har länsstyrelsen kunnat konstatera att de tidigare målen inte har uppnåtts.

Saknas säkra siffror
1 000 hektar om året borde skogsägarna föryngringsavverka, men resultatet hittills är 600 hektar årligen. Samma mål och resultat gäller för röjningen medan det saknas säkra siffror vad gäller gallring.
Länsstyrelsen har gjort en analys och funnit en lång rad orsaker till att produktionen inte når önskade mål.
- Skogsägarna kanske inte prioriterar skogsbruket, kanske inte tycker det är ekonomiskt intressant, säger Karin Wågström, handläggare.
Hon säger också att många äldre skogsägare har lämnat över sina fastigheter och att en hel del skogsägare inte bor där de äger skog.
- Sedan finns det ju ett ökat intresse för att använda skogen till annat än skogsbruk, det handlar till exempel om kalkindustrin eller om turism och naturvärden, säger Karin Wågström.
Vad vill då länsstyrelsen göra för att öka takten i produktionen?
Karin Wågström berättar om gröna skogsbruksplaner och ökad rådgivning, information och utbildning. Kanske en skogsarbetsförmedling, som nämns i den nya produktionsstrategin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om