Långtidssjukskrivna kritiserar Försäkringskassans satsningar
Det jäser i leden inom Långtidssjukskrivnas förening.Anledningen till detta är den satsning Försäkringskassan på Gotland aviserat för att minska sjukskrivningarna.För att granska de sjukskrivna anställs tre personer.Deras uppgift blir att kontrollera om de sjukskrivna kan flyttas över till någon annan myndighet. Som till exempel Arbetsförmedlingen.I ett skarpt uttalande som antogs vid föreningens årsmöte på torsdagskvällen ställs frågan: Är detta en sifferlek för att få bättre statistik? Ca 150 sjukskrivna skall bort.
Vid årsmötet redovisades 72 medlemmar. Av dessa var 50 procent, 36, närvarande när uttalandet antogs under full enighet.
Uttalandet riktar sig till styrelsen för Försäkringskassan på Gotland.
Huvudbudskapet är att Försäkringskassans agerande inte stämmer med regeringsbeslutets intentioner att långtidssjukskrivningarna skall halveras.
Regeringsbeslutet har setts som någonting mycket positivt, framhålls det i uttalandet.
Men glädje och förhoppningar har bytts mot förtvivlan.
Våra förhoppningar har hela tiden varit att regeringsbeslutet skulle hjälpa oss att få stöd och på bästa vis komma tillbaka till arbetslivet.
Arbetet för minskning av sjukskrivningarna skulle leda till ett större samarbete mellan olika myndigheter och en vidare syn på rehabilitering, heter det vidare.
Detta för att få ett mera långsiktigt stöd både fysiskt och psykiskt.
<span class=MR>Aktiverade arbetsgivare</span>
Arbetsgivarna skulle också på ett mera aktivt sätt involveras i ett gemensamt arbetssätt där alla parter är delaktiga.
Detta är sammanfattningsvis det uttalande som de långtidssjukskrivna gav sitt fulla stöd.
Vid den diskussion som fördes kring frågan gavs fler vittnesmål om hur allvarlig situationen är och hur utelämnade många känner sig.
Det var många som reagerade mycket starkt på det uttalande som gjordes av en chef på Försäkringskassan, sade ordföranden Inger M Johansson.
Flera menade att Försäkringskassan på Gotland satsar helt fel när pengarna viks för kontroll. I stället för att satsas på samtal, massage och avslappning.
Man blir bara sjukare av att gå hemma. Var finns det stöd vi behöver för att få tillbaka självförtroendet.
En annan kvinna sade:
När man har jobb känns det kanske skönt att sjukskriva sig och stanna hemma en dag. Men att tvingas vara hemma utan att kunna gå till arbetet, det är för djävligt.
Det mest anmärkningsvärda i sammanhanget är det det finns pengar för rehabilitering. Men det finns inte folk som kan klara handläggningen!
I debatten framfördes även tankar på att ställa krav på de fackliga företrädarna att agera i saken.
Årsmötesförhandlingarna leddes av ABF-chefen Maria Björkman. Hon konstaterade att Långtidssjukskrivnas förening var den nyaste för tillfället livaktigaste organisationen under ABF-paraplyet.
Det kan vittna om det starka engagemanget för det aktuella frågorna.
Den verksamhetsplan som antogs av mötet för 2003 visar också att det är mycket på gång. Bland annat en studiecirkel i stresshantering och avslappning.
Valen gav den styrelsen följande sammansättning: Inger M Johansson, ordförande, Dana Björkqvist, Anna Pettersson, Rune Olofsson, Christina Hammarström, Karl-Gunnar Clason samt nyvald Clary Eriksson.
Till ombud vid ABF:s representantskap valdes Helen Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!