Lång debatt om budgetramar

Så inleddes den långa debatten om själva budgetramarna för år 2003.
Hans Klintbom inledde med att det är ett tufft arbete med årets budget och det gäller att få ordning på den. Det är en förutsättning för att klara nästa års budget.
Målet är ju att få ett nollresultat redan i år, något som den borgerliga majoriteten, "Vi i femman", säger sig tro benhårt på.

Gotland2002-06-20 04:00
Enligt regiondirektören Bo Dahllöf, så är man också på rätt väg. Prognosen från första kvartalet i år var ju ett minus på 67 miljoner kronor.
En preliminär prognos till och med maj månad pekar mot ett minus på 45 miljoner kronor.
Enligt Hans Klintbom är det de stora kostnadsöverdragen inom hälso- och sjukvård och vård och omsorg som inleddes i slutet av förra året, som gjorde att man förra året gick minus 74 miljoner kronor.
Men i år skall man klara ett nollresultat.
­ Vår övertygelse i majoriteten är att vi klarar det här. En uppmaning till nämnderna är, låt alla medarbetare vara med och hålla nere kostnaderna.Det är inte hållbart att förbruka mer än vad som finns. vi måste också bli bättre på omflyttningar inom kommunen och minska antalet deltidsarbetande.
<span class=MR>I skattetoppen</span>
­ Vi satsar mycket på äldre och sjuka och på barn och ungdomar. Men kostnadsnivån är för hög. Vi vill dock inte ha några skattehöjningar. Vi anser att det leder till mycket negativa saker. Vi ligger redan högt upp i skattetoppen, nu på 44:e plats. Att höja kommunalskatten slår hårt mot låginkomsttagare och påverkar inflyttningsnettot negativt, fortsatte Hans Klintbom och tog sedan till en jämförelse som sedan återkom flera gånger i debatten:
­ En skattehöjning är som att ta en magnecyl. Det lindrar bara för stunden.
Magnecyl har visat sig bra mot hjärtinfarkt. Vänsterns Jan-Erik Eriksson tyckte det skulle vara bra med magnecylen (skattehöjningen) för att slippa en infarkt för kommunen.
­ Felet är att vi är för få md för låg lön i ett för glesbefolkat område och som vill ha för hög service.
­ Sedan är vi för snälla i fullmäktige när de ringer och säger, lägg inte ner vår skola. Men det måste fattas realistiska beslut, tyckte Jan-Erik Eriksson.
Regiondirektör Bo Dahllöf redogjorde inledningsvis kort för läget med 900 miljoner kronor i skulder, ett minus för 2001 på 74 miljoner kronor och att man måste minska antalet jobb inom kommunen med 200 räknat från nuläget, samtidigt som man egentligen har ett rekryteringsbehov.
På investeringssidan finns äskanden på över 300 miljoner kronor. Men där har man som bekant skurit hårt. När det till exempel gäller äldreomsorgen blir det bara ombyggnad av Tingsbrogården. Alla andra särskilda äldreboenden som behöver byggas om för minst 300 miljoner kronor, får vänta.
<span class=MR>Hotade äldreboenden</span>
Dit hör Ekängen i Garda och Sudergården i Burgsvik som GA berättade om i gårdagens tidning och där det finns kommentarer från Bror Lindahl (c) i dagens tidning på sidan 23.
Lindahl, som är ordförande i styrelsen för Gotlands vård och omsorg, tog också upp det här kortfattat vid gårdagens fullmäktigemöte.
Han berättade då att även Östersol i Östergarn har fått allvarliga anmärkningar av arbetsmiljöverket. tillsammans med Ekängen och Sudergården rör det sig nu om investeringar på 100-110 miljoner kronor.
Annars finns risk för att man måste lägga ner. Om man inte kan hitta andra lösningar, exempelvis att få någon byggherre att bygga om och sedan hyra ut till kommunen.
Efter en lite trevande inledning kom så gårdagens budgetdebatt i gång på allvar. Oppositionsrådet Jan Lundgren (s) redogjorde varför oppositionen anser det nödvändigt att höja skatten med 50 öre.
­ Det är alldeles klart att vi går in i nästa år med klar obalans i ekonomin. Jag tror det är realistiskt att det blir ett underskott också i år. Majoriteten har nu nått vägs ände.
Man klarar inte balanskravet i enlighet med lagens krav och det är Lena Celion (m) och Per-Anders Croon som står för en stor del av ansvaret för underskottet.
­Jag ser majoritetens förslag som en krigsförklaring mot vård och omsorg, sade Jan Lundgren.
Han pläderade sedan för att det måste till både ökade intäkter och minskade kostnader och vill ha skattehöjning och lägre sparkrav i stället för majoritetens förslag om enbart nedskärningar.
Moderaternas Roy Hansson framförde att det hade varit bättre att bromsa mjukare för tio år sedan. då hade man sluppit att panikbromsa nu.
Nu gäller det för kapten Klintbom att anvisa kursen, tyckte Roy Hansson och framhöll att det var fel att höja skatten 1995 och då är det fel att höja nu också.
­ Gud förbjude att vi fattar samma dåliga beslut i dag, utbrast Roy Hansson från talarstolen.
Liksom socialdemokraterna så vill vänstern höja kommunalskatten med 50 öre och Brittis Benzler redogjorde för partiets budgetförslag som för nästa år skulle betyda ett överskott på 32 miljoner kronor, pengar som man vill behålla som ett överskott.
<span class=MR>Kritik mot nya nämnder</span>
Vänstern är också emot de två nämnder som ersatt de tidigare tre vårdnämnderna.
Nu finns en beställar- och en utförarnämnd, som man inte tror på och som bara kostar extra pengar. En åsikten som förstås inte delas av den borgerliga majoriteten som infört de nya nämnderna.
Kommunalrådet Eva Nypelius (c) visade siffror visade statistik om hur mycket pengar som tillförts kommunbudgeten under mandatperioden och att av de 630 miljoner som budgeten har utökats med, så har vård, skola och omsorg fått 60 procent.
Hon tyckte därför att det var överdrivet från socialdemokraterna att tala om en krigsförklaring mot vård, skola och omsorg.
Lång diskussion blev det vidare om sjukvårdens kostnader,.
En sak var man överens om, det behövs ett nationellt grepp för att gotland skall klara sina sjukvårdskostnader.
En diskussion blev det också kring den tillnyktrings- och behandlingsenhet som skall finnas i Visby och ersätta nedlagda Västerbyhemmet i Burgsvik.
Hälso- och sjukvårdsnämnden och social- och omsorgsnämnden har inte kunnat komma överens om vem som ska ta hand om tillnykringsenheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om