Lång dags färd mot natt när 38 ärenden skulle avhandlas
Kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagen var maffigt.Kanske i maffigaste laget.Inte mindre än 38 punkter på dagordningen. Däribland en del tunga saker som kommunens ekonomi, dels revidering av årets budget, dels den strategiska budgetplanen för 2006-2008. Men även andra mer eller mindre kontroversiella frågor.
Han yrkade därför att dagordningen skulle kastas om så att budgeten togs redan som fjärde ärende.
- Det finns skäl till att uppdragslistan ser ut som den gör, försäkrade Sonia Landin (s) och avslöjade att kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) valt att gå på en invigning (Sida i Donnerska huset) på eftermiddagen. Och därför inte kunde ansluta sig till fullmäktige förrän senare.
- Lagt kort ligger, tyckte Sonia Landin och yrkade att föredragningslistan skulle antas i föreliggande skick.
Företrädarna för oppositionen anslut sig till Lars Thomsson kritiska hållning och yrkande.
Ordföranden, Carina Grönhagen, fick därmed dagens första votering att hantera.
Med 38 röster mot 33 lämnades dagordningen oförändrad och lång dags färd mot natt inleddes.
Först och främst med utdelning av priset till "Årets Idrottsledare" i Gotlands kommun. Ett pris som delades ut för andra gången till Benny Broberg, Fårö IF.
I motiveringen som lästes upp av kulturnämndens Majvor Österdahl står det bland annat: "Den gotländska idrotten har i dig tillgång till en uppskattad ungdomsledare inom varpasporten som alltid ställer upp med stort engagemang".
Avfallsbeslut
- Ett genomarbetat förslag har presenterats efter det att ärendet återremitterades för åtta månader sedan.
Det konstaterade Sonia Landin i anslutning till att fullmäktige tog ett inriktningsbeslut för den framtida avfallshanteringen på ön.
Huvudalternativet är förbränning. Eller som det står i beslutet: Huvudinriktningen skall vara att det restavfall, som återstår efter sortering, ska omhändertas genom förbränning.
Även Lars Thomsson var glad för den kursändring som skett. I anslutning till den korta överläggningen framhöll han dock det anmärkningsvärda i att det inte finns något ställe i Visby som kan ta emot miljöfarligt avfall
Detaljplanen för Fanfaren 1 i Visby antogs. Fastigheten som ligger i hörnet Stenkumlaväg-Allégatan skall möjliggöra utbyggnad av den befintliga livsmedelsaffären på platsen med mindre bensinstation och en ny telestation. Delvis berörs parkmark av förändringen.
Hans Åke Norrby (mp) ansåg att det var fel att tillåta bensinpumpar på platsen.
- Det är en missuppfattning att det rör sig om en stor bensinstation och det fins inga tveksamheter bland dem som har att bevaka frågor av det här slaget, påpekade Per-Olof Jacobsson (c)
Mer heltidsarbete
Bifall blev det för v-motionen om att kommunen skall utreda en organisation som bygger på heltidsarbete inom äldre- och handikappomsorgen, men även andra verksamheter som idag till stor del bygger på deltidsarbete.
Eva Nypelius m.fl ville att man i stället skulle gå på en linje som erbjuder flexibilitet. Hon tyckte att motionen kunde vara besvarad med en hänvisning till det arbete som redan pågår med utgångspunkt från ledningskontorets uppfattning.
De två förslagen kom att ställas mot varandra i en votering där kommunstyrelsens förslag, bifall till motionen, vann med röstsiffrorna 41-31.
Motionen från Lena Celion m.fl. (m) om att det på lönebeskedet skall lämnas uppgift om de sociala avgifter som betalas bifölls. Beslutet innebär att de nya uppgifterna skall finnas med så snart samtliga avgifter tekniskt kan specificeras.
- Det är bra att de sociala avgifterna synliggörs, ansåg Björn Jansson (s), som även skulle vilja synliggöra på ett bättre sätt vad kommunalskatten används till.
Gågata omprövas inte
Motionen om att upphäva tekniska nämndens beslut att stänga S:t Hansgatan för biltrafik sommaren 2005 avslogs. Det har under handläggningen av motionen klarlagts att tekniska nämnden också är trafiknämnd. Fullmäktige är inte behörig att överpröva trafikbesluten.
- Men vi har rätt att tycka till om besluten, sade Per-Olof Jacobsson (c) och fick stöd av Göran Örtbrandt (m)
-Vi kan ge signalen att nämnden behöver ta sig en extra funderare.
Vera Svensson (s) hänvisade till en undersökning som gett ett förvånansvärt positivt besked från affärsmän och fastighetsägare om gågatan.
- Ni vill ta ifrån tekniska nämnden befogenheten att fatta beslut, tyckte Torgny Lihnell (mp).
- Nej! Men det är ett dåligt beslut och bör därför omprövas, svarade P-O Jacobsson.
Motionen i syfte att få en ändring till stånd röstades ned med siffrorna 40-31.
Gång- och cykelvägen mellan Visby och Snäck är inte särkilt olycksdrabbad. Därför behöver den inte breddas och separeras i skilda vägbanor. Det är främsta anledningarna till att det blev avslag på motionen från Bror Lindahl (fp) om breddning av cykelbanan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!