Det är sällan statliga myndigheter överklagar länsstyrelsen på Gotlands beslut, men det händer. Cecilia Schelin Seidegård kan inte påminna sig om att någon annan myndighet än Naturvårdsverket har överklagat deras beslut sedan hon tillträdde posten som landshövding.
– Det har hänt någon gång, men det är ovanligt, säger Cecilia Schelin Seidegård bestämt.
Riksdagsledamot Gustaf Hoffstedt (M) kommenterade förslaget förra veckan med att nämna Björn Ulvaeus bygglov på Furillen där Naturvårdsverket överklagade länsstyrelsens beslut ”in absurdum”, som han uttryckte det.
Landshövdingen påpekar att det skedde innan hon tillträdde för snart fyra år sedan och att liknande hänt bara någon enstaka gång sedan hon tillträdde. Något vanligt problem är det inte, men hon påpekar ändå att förslaget är bra.
– Jag tycker att det är rimligt att vi får sista ordet när vi har så många olika saker vi ska balansera regionalt. Vi är de enda som har ett tvärsektoriellt ansvar.
Hon förklarar att länsstyrelsen ska väga in olika myndigheters specialintressen, som försvar, naturvård, skogsvård, jordbruk och kulturmiljö i sina beslut. Och därtill se till regional utveckling och tillväxt.
Ett annat ärende där Naturvårdsverket överklagat beslut ända upp till Högsta domstolen är kalkbrytningen i Bunge Ducker. Men i det fallet är det inte länsstyrelsens beslut som överklagats, utan domstolars beslut. Det förfarandet kommer inte att påverkas om förslaget antas.