Landets minsta häkte
Trodde du att det inte finns något fängelse på Gotland längre?Det stämmer inte riktigt. Fortfarande finns fem anstaltsplatser i Visby, i polishuset i anslutning till häktet.Här är schysst, berättar Lasse som "muckar" om några veckor.
Ett intryck som bekräftas av Lasse (fingerat namn) som ska "mucka" om några veckor.
Här finns Sveriges trevligaste personal. Vi har det bra här, det kan man inte klaga på, säger han som kan jämföra med två anstalter på fastlandet.
Häkte och anstalt ligger vägg i vägg i polishuset. Det lilla formatet har många fördelar men också nackdelar. Det finns inte så stort utbud av aktiviteter och omgivningens begränsningar gör att det är mer "instängt" än andra anstalter som kan ha större rastgårdar i markplan och annat.
<span class='mr'>Säkerheten</span>
Säkerheten på svenska anstalter har diskuterats flitigt den senaste tiden i och med de två uppmärksammade fritagningarna på fastlandet.
Säkerhetsgraden vid anstalten i Visby är lägre än på de stora anstalterna på fastlandet men i och med att både häkte och anstalt finns i samma hus som polisen, har dock hela huset ett betryggande skalskydd vilket alla har nytta av.
Häktesplatserna är oftast fullbelagda. Här finns olika nivåer på avdelningarna, beroende på hur hårda restriktioner de häktade har. Vissa får inte läsa dagstidningar, träffa andra häktade eller ta emot besök till exempel.
En bedömning görs också alltid utifrån klientens hälsa och tillstånd. Risk för självmord och att klienten ska skada sig själv, måste alltid övervägas.
I september förra året lyckades en häktad ta livet av sig i en häktescell. Ärendet anmäldes för utredning till polisen men åklagare beslutade att lägga ner frågan eftersom det inte fanns underlag för att väcka åtal.
Trots att personalen redan då följde de regler och den säkerhetsnivå som gällde, har man skärpt rutinerna efter denna händelse. Man har bytt ut kläderna för de intagna, kortat av alla sladdar och sett över andra material som skulle kunna användas för att skada sig själv.
<span class='mr'>Mobililtelefoner</span>
Inför fritagningarna på Hall hade de intagna lyckats komma över mobiltelefoner, något som även hänt i häktet i Visby.
Vilka regler gäller för visitation vid exempelvis besök?
Den intagne får ansöka om att ta emot besök. Efter en bedömning om besöket är lämpligt eller inte bokar man en tid och när besökaren kommer får denne lägga ifrån sig allt han har på sig och låsa in i ett skåp. Den intagne måste byta kläder innan han går in i besöksrummet och likadant, byta tillbaka, när han kommer ut. Detta för att underlätta en visitation. Vi kan däremot inte tvinga någon att ställa sig i en speciell kroppsställning utan särskilt beslut från kriminalvårdschefen, berättar Ingvar Thomasson.
<span class='mr'>Kroppsbesiktning</span>
Kroppsbesiktning får man bara göra i undantagsfall, om man har starka misstankar att den intagne till exempel har narkotika på sig.
Hot är inte vanliga men det förekommer på häktet, berättar Ingvar Thomasson. Det gäller att förekomma alla eventuella incidenter, lära sig tänka som en person som ser en ljusstake som ett möjligt vapen, inte som en ljusstake. Se till att alla potentiella lösa föremål som kan användas som tillhyggen, inte är tillgängliga.
Vi har ingen insatsstyrka här som de har på de större häktena. Om någon blir ohanterlig har vi hjälp av polisen och om det är riktigt besvärligt kan vi skicka dem härifrån till fastlandet, berättar Ingvar Thomasson.
Hur ser du på det som kommit fram i och med fritagningarna på fastlandet där det visat sig att personal varit inblandad?
Om det handlar om en som jobbat i 20 år blir jag fundersam, handlar det om nån som jobbat två år blir jag inte förvånad. I en del kretsar kan man få uppdrag att infiltrera och på så sätt komma in i ett gäng. Att man inte upptäcker detta vid anställningar är inget konstigt, det handlar ju om personer som inte begått brott tidigare.
Vad önskar du ska bli resultatet av den pågående översynen av kriminalvårdslagen?
Att man ser över differentieringen. Man har en målsättning med 80 procents beläggning för att kunna möjliggöra flexibilitet i placeringarna. I dag har man en beläggning på 110 procent och det finns inte utrymme för någon flexibilitet över huvudtaget att placera folk utifrån olika behov, säger Ingvar Thomasson.
Det är alltså kö till de flesta anstalter. I väntan på en placering kan den straffade få vänta på hemmaplan i Visby. De fem anstaltsplatser som finns här är vikta för i första hand gotlänningar med kortare straff. Man kan också få komma hit i slutet av sin strafftid för att successivt försöka knyta kontakter och ordna för sitt liv i frihet.
På anstalten i Visby sitter för tillfället tre personer varav en har frigång, det vill säga han får vistas ute på dagarna för arbete eller studier. Sedan ett år tillbaka råder självförvaltning, de intagna får laga sin mat själva, de tvättar alla kläder och sköter det gemensamma ansvaret för städning. En husmor finns anställd på halvtid som stöd och hjälp i detta arbete.
Många uttrycker sin vilja att få sitta hela sitt straff här, de känner att de kan stå ut med att det inte finns så stort utbud som på större anstalter, bara de får vara nära sitt hem och sin släkt och sina vänner. Men av erfarenhet vet vi att det inte är bra, det blir för svårt, förklarar kriminalvårdare Helen Wahl.
<span class='mr'>Motiverar</span>
På anstaltsdelen arbetar tre personer, delvis i samarbete med häktet. Man arbetar mycket för att motivera de intagna att förändra sin levnadssituation till det bättre.
Vill man bara sitta av sin tid och inte göra nånting, då ska man inte komma hit, vi vill mer än så, förklarar Helen Wahl.
Inne på anstalten möter vi Lasse som om några veckor har avtjänat sitt fängelsestraff, han säger sig vara motiverad och första målet är att få lämplighetsintyg för att få tillbaka körkortet.
Han är nöjd med sin tillvaro på anstalten.
Förutom med en sak: ett jalusi som täckts för fönstren mot polisens del av huset.
Det finns inte ett enda fönster man kan se ut från på den här anstalten. Det är dålig stil att täcka för det enda ljus vi får in, menar han.
Lasse vet inte riktigt varför skyddet satts upp men tror att det berodde på att någon gjort icke uppskattade gester eller tecken in till poliserna.
<span class='mr'>Solfilm</span>
Men det ska väl inte vi straffas för, det enklaste borde vara att de satte upp en solfilm på sina fönster, tycker Lasse.
Man har möten varje vecka där de intagna får framföra sina synpunkter och önskemål, genom att man är så få pratas det också mycket under dagarna. Det mesta går att lösa på ett smidigt sätt.
Det är schysst här, konstaterar Lasse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!