"Läkarsekreterarna är oljan i maskineriet"

Patienterna är inte i fara och öns kritiker är inte i kris.
Det säger sjukvårdsledningen på Gotland sedan de fått hård kritik av Läkarföreningen. I ett uttalande i gårdagens GT framförde de kritik av den nya organisationen för läkarsekreterarna. Bland annat ansåg de att hela läkarsekreterarkåren riskerade att drabbas av utbrändhet.

Gotland2006-06-23 06:00
- Det här är riktigt allvarligt. Sekreterarna är oljan i maskineriet. När de blir för få fungerar ingenting, sa ordföranden i Läkarföreningen Gunnar Ramstedt.

Tar arbetsmiljön på allvar
Sjukvårdsledningen säger att de tar arbetsmiljön på allvar.
- Samtliga läkarsekreterare har under förändringsarbetet fått möjlighet att genom "temperaturtagning" lämna synpunkter på verksamhet och arbetsmiljö. Fortsatt uppföljning av arbetsbelastning och arbetsförhållanden i övrigt kommer att ske, säger Ann-Christin Kullberg, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i en kommentar.

Ökad stress
Sjukvårdsledningen instämmer i SKTF:s konstaterande att "det märks att vi blivit färre".
- Stressen har ökat och det är svårt att hitta vikarier att sätta in vid sjukskrivningar och semestrar. Alla problem är ännu inte lösta, säger sjukvårdsledningen som ändå inte tycker det handlar om någon kris.
- Av patientsäkerhetsskäl har vi kontinuerlig bevakning av oskrivna diktat.
Istället framhäver sjukhusledningen det positiva som åstadkommits.
- Lasarettet ger mer vård än någonsin. Datoriseringen av patientjournaler har gett oss möjligheter att bättre använda läkarsekreterarens specifika kunskaper.
- Det stora förändringsarbetet har inte oväntat skapat turbulens och otrygghet i stora delar av verksamheten. Pågående arbete med vårdgarantin sätter dessutom extra press på många av våra medarbetare. Det har samtidigt medfört att köerna minskat och 522 fler gotlänningar har opererats hittills i år.

Delaktighet och medverkan
Något inventering av de problem som finns verkar sjukvårdsledningen inte ha i åtanke.
- Vi är fortfarande i aktivt förändringsarbete och alla problem är ännu inte lösta. Våra medarbetare har på ett imponerande sätt varit delaktiga och medverkat vid förändringen och vi uppfattar att alla aktivt hjälps åt för att finna lösningar, säger Ann-Christin Kullberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om