Läkare fick kritik efter stroke – men får jobba vidare

Trådar som hängde från ett sår och otillräcklig dokumentation av patientbesök. Efter en stroke flyttade läkaren till Gotland och uppvisade brister i sin yrkesutövning på flera olika arbetsplatser inom Region Gotlands sjukvård. Nu har fallen utretts av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

En läkare på Gotland kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg – men bedöms inte utgöra en säkerhetsrisk för patienterna.

En läkare på Gotland kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg – men bedöms inte utgöra en säkerhetsrisk för patienterna.

Foto: TT

Gotland2024-08-24 11:30

Det var i februari 2022 som regionen anmälde läkaren till Ivo. I juni meddelade myndigheten sitt beslut. Man riktar där kritik mot läkaren ”för brister i handläggningen av patienter och för bristande journalföring”. Däremot bedömer man inte att hen utgör någon säkerhetsrisk för patienterna – så länge personen får ”möjlighet att arbeta utifrån sina förutsättningar”.

Bakgrunden är att läkaren för några år sedan drabbades av en stroke, varefter hen flyttade till Gotland. Under arbete inom flera olika delar av regionens sjukvård uppstod det emellertid frågetecken kring läkarens kognitiva förmåga. 

Hen ska bland annat ha missat att journalföra ett besök av en patient som genomgick en enkel borttagning av en svullen talgkörtel. Tio dagar senare besökte samma patient akutmottagningen, där det konstaterades att det hade uppstått en sårinfektion efter operationen. Personalen på akuten menade att tekniken för att sy ihop såret var ”osedvanlig” och att det hängde ut långa trådar från det infekterade området.

Vid såväl det tillfället som flera andra möten med patienter hade läkaren inte heller gjort någon dokumentation av vad som skedde vid besöket. En av patienterna besökte senare en annan läkare, som genom provtagning kunde konstatera att patienten led av tjocktarmscancer.

När regionen gjorde sin anmälan till Ivo skrev man uttryckligen att läkaren led av ”en kognitiv funktionsnedsättning efter genomgången stroke”. Något som läkaren själv bestrider, med hänvisning till flera tester som visar att hens förmåga inte är nedsatt. 

Hen menar dessutom att det redan innan anställningarna påbörjades hade berättat om sin sjukdomshistorik. Hen ska också ha sagt att hen ”saknade vana vid journalsystemet”, samt att hen ”tidigare aldrig arbetat i PC-miljö”. De flesta avvikelser som ingick i anmälan förklarar hen med att de uppstod under stress och tidsbrist.

Men Ivo bedömer alltså att läkaren inte utgör en risk för patienterna. På myndighetens hemsida framgår det att man – i de fall som hälso- och sjukvårdspersonal får kritik ”av allvarlig art” – kan gå vidare och även utreda om personen ska ha kvar sin legitimation. Ett sådant beslut fattas i så fall av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, men är alltså inte aktuellt i läkarens fall. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!