Från och med den 1 februari måste läkarna arbeta efter nya scheman som har anpassats till regler om dygns- och veckovila. De nya reglerna grundas i ett EU-direktiv och har kritiserats. Bland annat för att de gör det svårt att säkra bemanningen inom sjukvården som redan kämpar med kompetensbrist.
Nu har Region Gotland beviljats ett undantag för sina jourläkare inom anestesi/operation/iva och gynekologi/obstetrik fram till den 31 januari 2025. Totalt berörs 24 läkare, som nu kan fortsätta med 24-timmarsjour.
"Regionen har visat att det är nödvändigt med dispens utifrån flera samverkande omständigheter såsom läkarbristen i kombination med det sårbara geografiska ö-läget. Härtill kommer svårigheter att annars klara utbildningsverksamhet och kompetensförsörjning, vilket i sin tur påverkar medborgarnas tillgång till akut och adekvat vård", skriver den nyinrättade arbetstidsnämnden i sitt beslut.
Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) blir glad när hon får beskedet.
– Det bekräftar att vi har gjort rätt avvägning, där vi inte slentrianmässigt sökt för hela verksamheten, utan att vi riktade in oss på den del där behovet är som störst, säger hon.
I sin ansökan anförde Gotland bland annat att bristen på läkare redan är stor. På anestesi/operation/iva är 9,3 av de 15 heltidstjänster som krävs för att bemanna jourlinjerna fyllda. På gynekologi/obstetrik är 8,3 av 12,4 tjänster fyllda.
– Nu får vi hoppas att vi får samma besked för räddningstjänsten, där vi också har särskilda förutsättningar med tanke på vårt geografiska läge, säger Meit Fohlin.
Dispensansökan för räddningstjänsten har beslutats politiskt, men ännu inte skickats in till arbetstidsnämnden. Det kommer göras inom de närmaste dagarna.
Räddningstjänsten arbetar i skift där helgpassen är 24 timmar långa. Totalt 40 av Visbystationens 50 medarbetare och sommarvikarier omfattas av ansökan.
"Gotlands ö-läge gör det omöjligt för utbildade brandmän i angränsande kommuner att arbeta inom räddningstjänsten Gotland. Gotland är den 4:e största kommun till ytan sett. Det innebär att våra medarbetare kan ha långa pendlingsavstånd, upp till 8 mil enkel resa. Idag pendlar ett antal medarbetare 5-6 mil. Kortare pendlingsavstånd på 2-4 mil förekommer också", skriver man bland annat i ansökan.