Det var i slutet av förra året som en läkare i chefsposition stoppades av polis på en parkeringsplats på Gotland och blåste positivt på ett utandningsprov. Han hade 0,72 milligram per liter alkohol i utandningsluften.
Läkaren varken förnekar eller bekräftar brott, då han sagt att han inte minns att han druckit alkohol men däremot att han tagit ett för honom nytt läkemedel för att kunna sova. Polisen som förde mannen till stationen uppgav dock att han vid tillfället sa att han druckit sprit. Polisen berättade även att mannen drack mycket vatten när han kom till polisstationen, och sa att han gjorde det för att späda ut alkoholkoncentrationen till sin fördel.
Läkaren döms för grovt rattfylleri. Tingsrätten gör bedömningen att även om sömnläkemedlet i fråga kan orsaka sömngång anses det ”mycket osannolikt att han skulle ha kört utan att vara medveten om det”.
Rätten ifrågasätter inte att mannen tagit en sömntablett, men skriver i domen att han som läkare bör vara medveten om risken med läkemedel av denna sort, och också medveten om risken med att blanda läkemedel med alkohol.
”Han ska anses ha varit i sådan grad medveten om sitt handlande att han ska dömas för rattfylleri som ska bedömas som grov med beaktande av alkoholkoncentrationen”.
Mannen döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar. Hade fängelse i stället valts som påföljd hade fängelse i en månad dömts ut.