Läkarbesöken ökar på Gotland

Gotlänningar går allt oftare till doktorn. Kraftigast är ökningen inom psykiatrin där antal läkarbesök ökademed tio procent under förra året.

Gotland2016-07-04 11:00

En kultur av att vända sig till vården, en äldre befolkning och en hög sjuklighet. Det tror hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Dalemar kan vara några av de anledningar som gör att gotlänningarna allt oftare går till doktorn.

Siffrorna, som presenterades av Socialstyrelsen i mitten av maj, visar en ökning på Gotland som skiljer sig från resten av landet. Där läkarbesöken nationellt har minskat, inom primärvården och den specialiserade somatiska vården, har de på Gotland ökat med 1,3 respektive 3,7 procent.

– Vi har sett en ökning av vårdkonsumtionen de senaste åren som egentligen inte är utmärkande för Gotland. Det som gör att Gotland sticker ut är att vi har en ganska hög vårdkonsumtion från början vilket gör att en ökning blir märkbar, säger Maria Dalemar.

Störst förändring är det inom den specialiserade psykiatrin där läkarbesöken har blivit 10,1 procent fler. Något som har märkts på de psykiatriska mottagningarna.

– Ja, det är något vi märker av både på barn- och vuxenpsykiatrin. Vi har långa köer till vuxenpsykiatrin och många som söker vård hos oss, säger Marie Härlin-Ohlander, versamhetsområdeschef inom psykiatrin på Gotland.

Hur hanterar ni det ökade trycket?

– Vi jobbar hårt med prioriteringar. Tyvärr så har vi en enorm läkarbrist och varken resurser eller pengar.

Men Maria Dalemar menar att de ökade antal läkarbesök som ses inom psykiatrin också kan tolkas positivt.

– Vi jobbar med att minska slutenvården till förmån för öppenvården. Vad vi ser nu är att antalet vårddygn inom slutenvården har minskat medan antal läkarbesök inom öppenvården ökat, vilket innebär att vi vårdar fler människor utan heldygnsvård.

Vad gör ni mer för att minska antalet läkarbesök?

– Vi jobbar med flera olika insatser. Bland annat ett samarbete med socialförvaltningen där vi jobbar intensivt med äldre med kroniska sjukdomar för att öka insatserna i hemmet och exempelvis besöken på akutmottagningen, säger Maria Dalemar.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen jobbar även med att identifiera de patienter vars långsiktiga behov i dag inte tillgodoses.

Att fler läkarbesök påverkar det stora budgetunderskott som sjukvården gick med 2015 är tydligt, menar Maria Dalemar.

– Det är en av förklaringarna till att kostnaderna ökar. Som det ser ut idag kommer kostnaderna att fortsätta öka även om vi jobbar hårt med att reducera dem, säger Maria Dalemar.

Den statistik som hittills kommit in för 2016 visar på en fortsatt ökning av läkarbesöken.

– Jag tror att vi kommer lyckas minska läkarbesöken hos flera grupper, men eftersom Gotlands befolkning blir allt äldre så kommer det nya patientgrupper som behöver mycket vård. Det innebär att även om vi lyckas minska vårdkonsumtionen hos den yngre befolkningen så kommer det inte att synas i den sammanslagna statistiken.

Vården i siffror

Så många besökte specialist vården (inklusive akutmottagningen) i januari - maj:

2013 - 101 108 st

2014 - 102 094 st

2015 - 104 979 st

2016 - 110 776 st

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om