"Lagstifta om vattnet - nu!"

Problem med grundvattnet i Östergarn och på Fårö, funderingar kring bergtäkt i Fleringe och avloppsfrågor i Hangvar.
Under åtta möten har vattenfrågor diskuterats på allmänna möten på Gotland. Anledningen är EU:s nya vattendirektiv.
Nu hoppas länsstyrelsen på lokala vattenråd.

Gotland2007-03-30 06:00
Gotland ligger i Södra Östersjöns vattendistrikt och vattenmyndigheten finns på länsstyrelsen i Kalmar. Möten har hållits runt om på Gotland för att informera om EU:s vattendirektiv och för att diskutera lokala vattenfrågor.
I går hölls det sista mötet, i Visby. När tjänstemännen vid länsstyrelserna i Kalmar och på Gotland berättat om målsättningen för vattendirektivet, att södra Östersjön ska må bra år 2015, började otåliga frågor från åhörarna.

Illa ställt med Östersjön
- Varför denna kartläggning, vi vet ju redan hur illa det är ställt med Östersjön. Vi borde kunna lagstifta redan i dag, sade Lennart Svärd, som själv experimenterar med vattenrening på sin gård.
Han sade vidare att det borde räcka med Miljöbalkens första kapitel, första paragraf, där det talas om att man ska utgå från kretsloppstänkandet.

Inget kretslopp
- Men med alla undantag, som gör det möjligt för Stockholm att lassa slamrester i gruvor och Gotland att göra pellets av slam så att Cementa får elda det och binda fosfater i cement, blir det ju inget kretslopp.
Från en man från Östergarn kom kritik mot att kommunen inte tillräckligt engagerat sig i ett pilotprojekt kring avloppsseparering i området.

Bara en politiker
Svar på dessa frågor borde politiker kunna ge, men på mötet fanns endast en sådan, från miljöpartiet, så tjänstemännen från länsstyrelsen fick i stället förklara hur vattendirektivet är tänkt att fungera.
Att det är viktigt med kartläggning, analyser och åtgärdsplaner.
- Vi måste ju veta, den dag vi sätter in åtgärder, att de har effekt, sade Peter Landergren, länsstyrelsen.

Värre i Burgsvik och Fårösund
De visade undervattensbilder från en inventering av vattenvegetationen vid Enholmen, utanför Slite och i Hallshuk, fina områden med gott vattenutbyte.
Värre såg det ut i inre Burgsvik och i Fårösund, där vattnet inte byttes ut på samma sätt.
Vad gör de med alla synpunkter, frågor och undringar som kommit fram under de åtta mötena? Frågan går till Peter Landergren.

Lokala vattenråd
- Vi hoppas att frågorna fortsätter att diskuteras i lokala vattenråd. Alla som är engagerade i vattenfrågor kan skapa sådana i de olika tillrinningsområdena på Gotland.
Han säger att det som oroar människor i Östergarn och på Fårö är bristen på grundvatten, i Hangvar och Lövsta diskuterade man avloppsfrågor, i Fleringe bergtäkter och i Gothem avloppsreningsdammar.

Oroliga bönder
- Jordbrukarna är oroliga för nya vattenavgifter, men regeringen säger att den inte tänker införa några nya sådana, säger Peter Landergren.
Han uppmanar alla gotlänningar, intresserade av vattenfrågor, att bilda lokala vattenråd.
- Det är en möjlighet för människor att dels få information om vattenfrågor, dels fungera som remissinstans för oss i sådana frågor, säger han.

Ingen samordning
Ett förmodat pilotområde är Eskelhem där ett lokalt vattenråd ska bildas. Även i Gothemsåns tillrinningsområde finns sådana planer.
Vattendirektivet har införts i alla EU-länder, så alla länder kring Östersjön har samma uppgifter att genomföra. Däremot finns det ingen samordning av insatserna, trots att Östersjön är många länders gemensamma innanhav. Eventuell samordning får ske i Bryssel.
EU:s vattendirektiv
År 2000 trädde EU:s ramdirektiv för vatten i kraft. Målet är att skapa en helhetssyn på Europas vattenresurser.
En övergripande lagstiftning ska skapas, via en organisation, som utgår från vattnets egna gränser, avrinningsområdena.
Sverige är indelat i fem vattendistrikt. Gotland hör till Södra Östersjön.
2007 - Fördjupad beskrivning av länets avrinningsområden.
2009 - Åtgärdsprogram ska vara fädiga.
2010 - Förslag på vattenavgifter - den som förorenar ska betala.
2012 - Påbörja åtgärder.
2015 - Alla yt- och grundvatten ska ha god vattenkvalitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om