Lagmannen lägger domarklubban på hyllan

Sture Stenström gjorde sin sista arbetsdag som lagman igår. Nu hänger hans porträtt som ett i raden av gamla lagmän på Gotlands tingsrätt.
Sture Stenström har varit domaren som hellre friat än fällt.
- Han har verkligen stått fast vid sin linje att ingen oskyldig ska dömas, sa en av alla dem som ville säga tack och hej till Sture Stenström igår.

Gotland2006-06-01 06:00
Det var lite skolavslutningsstämning i tingssal 1 på tingsrätten igår. Tingsrättens chef Sture Stenström tackade för sig och avtäckte det porträtt av honom själv som nu ska hänga i raden av andra lagmän i ett överläggningsrum i huset.
Åhörarplatserna fylldes av kollegor och samarbetspartners från det gotländska samhällslivet. Kriminalvårdschefen Margareta Lindholm var en av dem.
- Sture Stenström har varit en human och fin domare som hellre friat än fällt. Han har inte låtit sig påverkas av trender, utan han har verkligen stått fast vid sin linje att ingen oskyldig ska dömas. Det är bra för dem som döms. Och när det har blivit en fällande dom så har domen varit så väl motiverad att de har förstått varför de har blivit dömda, säger Margareta Lindholm.
Sture Stenström själv är lite återhållsam om sin insats som domare, men han håller med om att han nog har varit ganska "snäll".
- Jag ställer höga krav på bevisning, säger han.
Att Sture Stenström blev jurist var något av en tillfällighet. Han, som livet igenom har älskat att spela orgel, funderade också på att bli musiker. Ändå blev han jurist och valde domarbanan:
- Det är tillfälligheter som avgör var man hamnar i livet. Jag imponerades av de gamla domare som jag satt notarie för som ung, berättar Sture.

1992
När Sture Stenström efterträdde lagmannen Frans-Gösta Svanberg på Gotlands tingsrätt 1992 hade han varit domare på Huddinge tingsrätt i tolv år. På Gotlands tingsrätt har han sedan fått arbeta med hela spektrat av brott och tvister.
- Det är väl det som har skiljt Gotlands tingsrätt från tingsrätterna i storstäderna. På grund av brist på åklagare har många brott inte tagits upp i de stora tingsrätterna. De har hunnit med "snatterier och mord", men tvingats lämnat mycket av det som funnits där emellan. Här på Gotland har vi inte haft de problemen, utan vi har kunnat arbeta med allt.
Allt - det är många, många grova rattfyllor och misshandelsfall i krogköer. På de punkterna utmärker sig gotlänningarna dessvärre. Men det inbegriper också riktigt grov brottslighet som fjolårets dubbelmord.
Brottmålen har tagit mycket tid och måste prioriteras när brottslingarna är unga, men den yrkesmässiga utmaningen har Sture Stenström ändå funnit i tvistemålen.
- De är svårare att tränga in i. Det är mer juridik och eftersom tre jurister sitter med i förhandlingen så blir det också ett stimulerande samarbete när man skriver domen, förklarar han.

Öar kring Gotland
Ett av de tvistemål som Sture Stenström verkligen gillade var målet om äganderätten till öar runt Gotland. Staten hävdade sin äganderätt och när det uppstod en tvist om en ö fick man gå tillbaks till handlingar ända från dansktiden för att kunna utröna vad det var som faktiskt gällde. Det var något att bita i det, tycker Sture Stenström. Ett annat mål som han inte minns med viss vånda var eko-målet om Naturfarma. Med många tilltalade som var inflätade i olika bolagsbildningar fick Sture Stenström verkligen kämpa med domen. Under den perioden jobbade han från fyra på morgonen till elva på natten minns han.
Gotland är ett litet samhälle. De Sture har mött i rätten, de möter han också ute i samhället. Det bekommer honom inte så mycket, utom när det handlar om familjemål.
- Familjemål berör så känsliga frågor. Där krävs empati, säger Sture Stenström och citerar en kollega:
"Familjemål handlar inte om juridik, de handlar bara om tragik".
Kollegerna på tingsrätten har varit en källa till glädje i vardagen. Det är en liten tingsrätt som han har basat över och de som jobbar här har jobbat länge. På kansliet har ingen jobbat kortare tid än 30 år. Men samtidigt finns förnyelsen där i form av alla de unga jurister som jobbar några år som notarier på tingsrätten.
- Att ideligen få möta dessa unga duktiga jurister har varit entusiasmerande.
Igår packade han ihop i sitt tjänsterum och hängde upp sitt lagmansporträtt på väggen. Sitt nya liv som pensionär inleder han med att måla fönster. Jobbet har krävt sitt och nu har han två fastigheter som längtar efter underhåll. Mer tid för orgelspelande kan det också komma att bli. För några veckor sedan gjorde han sitt första inhopp som kantor i gotländska kyrkor och det är möjligt att det blir fler med tiden.
Men det är inte heller omöjligt att vi kommer att få återse Sture Stenström som domare i tingsrätten. Det är brist på domare och de som har gått i pension brukar ofta erbjudas att komma in till ett extraknäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om