Lägereldar, yxor och svärd

Det må vara medeltidsvecka, men medeltida attribut, som kniv eller svärd, är lika förbjudna nu som under resten av året och på grund av det rådande eldningsförbudet är det heller inte tillåtet att blåsa eld eller tända lägereldar.

Gotland2006-08-09 06:00
Knivlagen, som reglerar vapen på allmän plats, gäller medeltidsveckan, liksom alla andra veckor, även om det går att få tillstånd av polisen att bära vapen som kniv, svärd eller yxa.
- Men det gäller endast deltagare vid evenemang ordnade av medeltidsveckan. De får bära vapen, men bara under den tid evenemanget pågår och de ska finnas med på deltagarlistor som vi har. Till och från platsen ska vapnen bäras dolt, säger vakthavande polisbefäl Fredrik Södergren.
På deltagarlistorna, som i förväg ska lämnas in till polisen, ska anges namn, personnummer och vilken typ av vapen deltagaren tänker bära, annars gäller samma regler som årets övriga 51 veckor.
- Då får man inte bära svärd, yxor, knivar eller andra otrevliga vapen, säger Fredrik Södergren.

Gäller även lägren
Reglerna gäller även inne på de medeltida lägren och att köra en svärdduell med kompisen är alltså inte tillåtet.
- Man får inte fäktas med riktiga svärd, om det inte är ett evenemang som i förväg är anmält hos oss, säger Fredrik Södergren.
Hittills under medeltidsveckan, tycker polisen att knivlagen respekterats.
- Ingen har blivit rapporterad och jag har inte hört att det inte skulle ha skötts. Det har avlöpt lugnt och fint, säger Fredrik Södergren.
Polisen har heller inte haft några större problem med fylleri.
- Hittills har det varit en bra nivå på det här, säger Fredrik Södergren, som minns hur det var för ett antal år sedan.
- Tidigare har det varit mycket fylla och oseriöst folk som kommer ner och lever rövare i en vecka.
Fredrik Södergren och hans kollegor tycker att medeltidsveckan har ändrat karaktär de senaste åren och blivit betydligt lugnare.
- Det är ändå fler besökare på evenemangen, men det är en mer seriös linje, säger Fredrik Södergren.

Eldningsförbud
Att blåsa eld eller värma sig vid en lägereld, är heller inte att räkna med under medeltidsveckan, eftersom det råder totalt eldningsförbud.
- Det är fortfarande eldningsförbud och vi tillåter inte det. Eldningsförbud är eldningsförbud och det går inte att värdera exempelvis ett gyckelspel mot någon som vill tända en sojd, de är lika viktiga.
- De som kör eldspel har vi nekat, säger vakthavande brandmästare Henrik Johansson.
Räddningstjänsten gör dock vissa undantag, bland annat för lammgrillning och de två medeltidslägrena på Galgberget, Styringheim och Nordrike, har fått tillåtelse att ha marschaller i lägren.
Hur väl eldningsförbudet efterföljs, vet man på räddningstjänsten inte, eftersom man inte har någon kontroll av detta, utan får förlita sig på de tips som kommer in från allmänheten.
- Det är torrt och eldningsförbud och vi hoppas att alla förstår det, säger Henrik Johansson.
Hur länge eldningsförbudet kan komma att gälla är oklart och beror på väderleken.
- När det hävs kommer vi att gå ut och informera så att alla vet om det, säger Henrik Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om