Det enligt en lönesammanställning som tidningen Kommunalarbetaren, KA, har gjort. Statistiken bygger på offentliga uppgifter i ett antal yrken och samman-taget har Region Gotland den lägsta medellönen bland länen och den sjätte lägsta av Sveriges kommuner. Något som inte kommer som en överraskning för Anders Larsson, Kommunals ord-förande på Gotland.
– Det är samma fenomen inom alla yrkesgrupper inom samtliga sektorer i samhället. Samtidigt är det inget bra och ingen ursäkt, säger han.
Gotlands lägsta placering för de undersökta yrkesgrupperna återfinns inom park- och trädgårdsskötsel. Region Gotlands parkarbetare har en medellön på 21 709 kronor vilket är sjätte lägsta lön i landet. Ett stort gap upp till rikssnittets 24 397 kronor.
– Det låter väldigt lite. Och att Svedala, som ligger i topp, har en medellön på nästan 29 500 låter osannolikt, säger Anders Larsson.
Och det kan ligga något i den bedömningen. Även om lönestatistiken kommer från regionens egna siffror, så är placeringen på KA.s lista en sanning med modifikation, enligt Mats Magnusson som är förhandlingsstrateg inom avtalsfrågor på Region Gotlands HR-enhet.
– Parkarbetarnas löner känner jag inte helt igen. Det kan röra sig om de säsong-anställdas löner som drar ned snittet för Gotland, säger Mats Magnusson.
Gotlands undersköterskor tjänar i snitt 22 809 kronor i månaden vilket är fjärde lägsta lönen bland de undersökta kommunerna. Mats Magnusson lokaliserar siffran som snittlönen för en undersköterska inom den gotländska kommunala äldreomsorgen. Däremot tjänar undersköterskor på mottagning och specialavdelning mer, med medellöner på 24 500 respektive 23 800 kronor i månaden – vilket är i linje med rikssnittet på 23 850 kronor.
Den 29 april tecknade fackförbundet Kommunal och SKL (Statens kommuner och landsting) ett nytt treårigt avtal. Årets avtalsrörelse har haft sin fokus på jämställda löner. För 2016 innebär det att lönerna för Kommunals medlemmar höjs med 520 kronor. Undersköterskorna får 1 020 kronor år 2016, vilket motsvarar 4,3 procent.
Men löneläget för de gotländska undersköterskorna inom äldreomsorgen släpar alltså efter, något som inte följer ambitionen om jämställda löner.
– Jag har inte hunnit sätta mig in det nya avtalet som förhandlats centralt. Men vi har sedan tidigare identifierat äldreomsorgens anställda som en grupp vi behöver titta närmare på. Vi ska se över vilka som bör prioriteras i lönerevisionen. Det är allt jag kan säga i det här läget, säger Mats Magnusson.