Huvudlössen är ett återkommande problem som sätter sin prägel på tillvaron i skolor och förskolor.
- Barnen får inte låna mössor och borstar av varandra, och när vi märker att det finns löss måste vi ta bort alla utklädningskläder, berättar Ann-Christine Olofsson vid förskolan Sjöliljan i Fårösund.
Det är många år sedan Sjöliljan köpte in egna luskammar. Nu har man flera stycken som man lånar ut när föräldrar behöver kolla sina barn.
- Så fort vi märker att någon har löss ringer vi föräldrar och sätter vi upp lappar på avdelningen. En eller två gånger per termin brukar vi ha gemensam luskammarhelg, säger Ann-Christine Olofsson.
Trots det återkommer lössen. Ann-Christine Olofsson har ett tips:
- Ofta räcker det inte med att bara kamma barnen. Föräldrarna behöver kamma sig själva också. Man kan behöva gå längre än så. En gång hade vi ett barn där lössen återkom gång på gång. När man luskammade mormor hittades orsaken.
Samordnad attack
Att samordna luskamningen är bra. Det har många rektorsområden gjort på egen hand tidigare. Förra året genomför skolhälsovården på ön för första gången en gemensam satsning över hela ön, och kommande helg är det dags igen.
- Huvudlöss är ett problem som vi får lära oss leva med. Att helt bli av med dem går inte, däremot kan vi göra mycket för att minska spridningen, säger 1:a skolsköterskan Eva Sandin.
Flera skolor på fastlandet uppmanar föräldrar att luskamma sina barn inför varje termin. Det kan bli nästa steg även på ön, enligt Eva Sandin.
Resistenta löss
När det gäller bekämpningen av huvudlössen har metoderna ändrats. Åren 2005-2007 köpte svenskarna läkemedel mot huvudlöss för 20 miljoner kronor årligen. Allt fler löss har med tiden blivit resistenta mot medlen, och det förvånar inte Smittskyddsinstitutet.
2008 kom nya riktlinjer. Endast de som har löss ska behandlas, och Läkemedelsverket rekommenderar att i första hand använda medicinsk tekniska produkter som finns att köpa på apoteket.