Laban slutar baka färskt

Laban Bergström på Faludden slutar baka färskt bröd och satsar i stället på bake-off-bröd.Han ska också starta produktion av färdiglagad ekologisk mat.

Foto: Frilans

Gotland2007-12-08 04:00
Det blir för dyrt att baka färskt bröd. Det har Laban Bergström med bageri på Faludden kunnat konstatera.

En gammal dröm
-Att ställa om maskinerna för varje ny brödsort ger för mycket spill. Dessutom har spannmålspriserna gått upp så mycket att ingen vill köpa en gotlandslimpa som kostar 35 kronor.
I stället har Laban Bergström dubblerat produktionen av bake-off-bröd. Då behövs bara en deg per dag. Det är det han tjänar pengar på i dag.
Bake-off-brödet skickas ut till butiker över hela landet, där det gräddas färdigt. Men än dröjer Laban-producerat bake-off-bröd direkt till konsumenterna. Men det kommer, tror han.

Tiden är inne
Han håller också på att förverkliga en gammal dröm, färdiglagad ekologisk mat. Satsningen sker tillsammans med Dan Widergren i Atlingbo, som är idégivaren.
-Vi kallar det En kvarn - en gård, och våra huvudsakliga råvaror är mjöl och morötter.
Nu söker de en lokal som ska vara Krav-godkänd. Men det är inte de själva som ska producera maten, tillverkningen ska läggas ut på annan ansvarig. Själva har de nämligen inte tid.
Laban Bergström säger att han redan för 15 år sedan gjorde skinkpajer på fullkornsmjöl, men att han då var för tidigt ute.
Men nu är tiden inne.
-Jag tror stenhårt på färdiglagad, ekologisk mat!
På bageriet i Öja arbetar i dag sju personer och i Roma valskvarn, som Laban Bergström också äger, finns drygt två tjänster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om