Laban prisas av Kulinariska Gotland

Laban Bergström får Kulinariska Gotlands pris för "främjande av gotländsk matkultur".
Laban Bergström har malt mjöl och bakat i "Labans kvarn" i mer än 20 år, men det var hans dinkelris som fick krögarnätverket att utse just honom till sin pristagare.

Gotland2006-12-06 06:00
För att främja gotländsk matkultur har krögarna i nätverket Kulinariska Gotland delat ut ett pris sedan år 2000. Priset har gått till livsmedelsproducenter och andra som gjort särskilda insatser för produktion, distribution eller spridande av kunskap om gotländsk matkultur.
I år, när priset delas ut för sjunde gången, heter pristagaren Laban Bergström. I mer än 20 år har han malt mjöl och bakat bröd i företaget "Labans kvarn". Han har specialiserat sig på dinkel, en ursprunglig och lite nyttigare form av vete, och det var Labans dinkelris som föll krögarna på läppen.
- Vi har gjort risotto på dinkelriset och det blev väldigt speciellt och uppskattat, berättar Bosse Nilsson på Donners brunn som är ordförande för Kulinariska Gotland.

Diplom
"För det framgångsrika återupplivandet och marknadsföringen av den gotländska dinkeln. Med nytänkande och produktutveckling som anstår en entreprenör", står det textat på Laban Bergströms diplom. Han är glad och rörd över sitt kulinariska pris:
- Jag har hållit på med det här i 20 år och det här blir ett bevis för att jag har arbetat med rätt saker.
Laban Bergström hade varit kocklärling på Grand Hôtel i Stockholm i några år när han kom hem till Gotland och blev lantbrukare. På gården fanns en väderkvarn och efter påstötningar från krögaren Tore Jacobsson började han mala i kvarnen. Tore hängde också med till Visby när Labans mjöl skulle marknadsföras där. Butikernas intresse för det nya väderkvarnsmalda mjölet var mycket svalt, men Domus butikschef, Tommy Malmqvist, sa ja direkt.
- "Det här ska vi ha", sa Tommy. Hade han inte sagt det så skulle jag aldrig haft modet att fortsätta, berättar Laban Bergström.

20 år senare
I dag, mer än 20 år senare, har Labans kvarn för länge sedan lämnat väderkvarnen på de egna ägorna i Öja. I dag mal Labans kvarn mellan 600 och 700 ton mjöl per år i kvarnen i Roma. Brödet bakas sedan i det bageri som har byggts upp i ladugården på hans gård.
Ungefär tio personer arbetar i företaget. Och kunderna, de finns både på Gotland och fastlandet. Färskt bröd säljs i första hand här på ön, men hans bake-off-produkter har blivit storsäljare på fastlandet. Labans kvarn bakar 2,4 miljoner bake-off-bullar om året.
I nätverket Kulinariska Gotland ingår krogarna Donners brunn, Lindgården, Masters, Smakrike krog, 50 kvadrat, Krakas och Bakfickan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om