Kycklinguppfödares oro efter glaslarm

Kycklinguppfödare Bengt Wejde i Hogrän mår direkt dåligt av att så mycket mat måste förstöras efter den senaste tidens glaslarm i kyckling. - Men samtidigt är jag tacksam över att Kronfågel tar sitt ansvar.

Foto: Lars Pehrson SCANPIX

Gotland2009-03-31 11:00

Bengt Wejde är uppfödare av kyckling för köttproduktion. Hans anläggning i Hogrän berörs inte direkt av den senaste tidens larm om glasbitar i Kronfågels kycklingar eftersom han är ett led i en lång kedja av kycklinguppfödning.
Men Bengt Wejde  känner sig mycket berörd och förundrad över hur det egentligen kunde hända:
- Man spekulerar ju. Det gör nog alla uppfödare. Jag tror inte på någon typ av slarv, utan att det helt enkelt handlar om ett medvetet sabotage för att störa produktionen. Jag kan inte se någon annan förklaring.

Bengt Wejde pratar mycket med sina kollegor om det som inträffat, och känslan är densamma hos alla:
-  Det känns verkligen inte roligt att sådant här händer med livsmedel, samtidigt som vi har brist på mat i vår värld. 

Han  är samtidigt tacksam över att Kronfågel tar sitt ansvar och destruerar sina kycklingar.
- Det är positivt för både producent och konsument att Kronfågel tar sitt ansvar. 

   Tror du att det här kommer att klaras upp?
- Det tror och hoppas jag. Nu har det ju gått en tid, men jag tror att det kommer att lösas.

På  gården i Hogrän finns 17 000 hönor och nära två tusen tuppar i stallarna. Bengt Wejde berörs alltså inte direkt som uppfödare, eftersom gården är del i ett led av en lång kedja i kycklingproduktionen.
- Det här är en integrerad kedja där jag föder upp föräldradjur till slaktkycklingar. Dessa flyttas sedan till en annan gård där de producerar ägg. Äggen går till ett kläckeri, och det är detta kläckeri som sedan levererar kyckling till Kronfågel.

Senast i söndags plockade Bengt Wejde upp en kyckling ur frysen från Kronfågel och  tillagade flygande Jakob. Men det smakade inte riktigt som det brukar:
 - Visst var det gott, men samtidgt känns det ju inget vidare att sitta och leta efter glas i maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om