Kvinnors hjärtproblem upptäcks inte i tid

Kvinnor är underbehandlade, blir tagna för simulanter och skickas hem från vårdcentraler och akutmottagningar.

Foto:

Gotland2007-07-13 01:07

Föreläsarna på 1.6 miljonerklubbens seminarium igår gav många alarmerande forskningsresultat om kvinnors hälsa och sjukdomar.

De två inledande talarna under torsdagens seminarium i Visby hamn var överens om vad som krävs för att förbättra kvinnors hjärtan: Mer forskning och större medvetenhet. Professor Paula Johnson från Brigham Hospital i Boston talade om kvinnors hjärt- kärlsjukdomar ur ett globalt perspektiv. "Kvinnors hälsa angår alla!" var parollen och när Professor Karin Schenk-Gustafsson från Karolinska Institutet tog vid efter Paula Johnson så uppmanade hon alla kvinnor att söka vård omedelbart vid symptom på hjärtproblem.

Olika männens symptom
-Kvinnors symptom är så olika männens. Och vi behöver behandling inom den första timmen för att motverka långtgående konsekvenser av en hjärtinfarkt, sade hon. Karin Schenk-Gustafsson sa också att faktum är att många kvinnor blir hemskickade från vårdcentraler och akutmottagningar när de sökt vård. Personal tror att de inte är allvarligt sjuka eller att de rent av simulerar. Problemet ligger, enligt både Karin Schenk-Gustafsson och Paula Johnson, i att vår forskning och behandling bygger på mannens kropp. -Får en kvinna en hjärtinfarkt är hennes symptom många gånger helt andra än mannens. Infarkten ser även annorlunda ut inuti kroppen, i hjärtats kranskärl. På en vanlig undersökning av hjärtat så kan man tro att kvinnan inte alls har några problem. Jag vet en kvinna som gick med kärlkramp, som är ett förstadium till hjärtinfarkt, i ett halvår, sade Karin Schenk-Gustafsson. Kvinnan hade blivit tillsagd att åka hem när hon sökte vård för sina besvär. -När kvinnor väl får hjärt- kärlsjukdomar så dör de oftare och snabbare än män, sade hon. Slår hål på myten
Karin Schenk-Gustafsson vill slå hål på myten om den klagande klimakteriekärringen. -Sant är att kvinnor lämnar in fler anmälningar om felbehandling, men procentuellt sett får de rätt oftare också, sade hon. Hon berättar även att gapet mellan kvinnor och mäns livslängder minskar dramatiskt. Kvinnor lever idag i genomsnitt tre år längre, men skillnaderna minskar för varje år. Genom seminariumet vill man föra in begreppet genusmedicin i debatten. Att se på medicin ur ett könsperspektiv är livsviktigt eftersom alla normala funktioner, samt upplevelsen av sjukdomar, är olika mellan kvinnor och män. 1.6 miljonerklubbens ordförande, Alexandra Charles, säger att de har fått respekt och uppmärksamhet från politiker och andra beslutsfattare, men att de vill fortsätta att öka medvetenheten och jobba för att samla in ännu mer pengar till forskningen. -Vi uppmanar alla kvinnor, inte bara 50+, att gå med som medlemmar, sa hon igår inför en fullsatt publik inne i fartyget. Och vi kan tillägga att Alexandra Charles inte var förvånad av det stora intresset. -Det finns inget viktigare än det här just nu! sa hon.
Föreningen bildades 1998 och då som en kvinnoklubb för kvinnor i åldern 45 år och uppåt. 1.6 miljonerklubbens främsta mål är att få in kvinnoperspektiv i medicinsk forskning. Ordförande och initiativtagare är Alexandra Charles. Namnet kommer från att det vid starten fanns 1.6 miljoner kvinnor i Sverige som tillhör klubbens målgrupp. 1.6 miljonerklubben är Sveriges största kvinnoförening. Den är idéell och alla kvinnor över 18 år är välkomna att bli medlemmar. Årsavgiften ligger på 120 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om