Kvinnorna tar makten

Gotlands nya politiska styre är historiskt. För första gången är kvinnorna i majoritet i kommunfullmäktige.

Gotland2010-10-02 04:00
När Gotlands kommunfullmäktige sammanträdde för första gången i november 1970 var det en mansdominans som överträffade de flesta andra kommuner i landet. Els-Margret Runander, Violet Bergdahl, Inga-Britt Karlsson, Gertrud Lyrung, Inga Olofsson, Gully Löfgren, Gunhild Bolander och Ingrid Johansson tog plats bland 63 män.
De åtta kvinnorna har med tiden fått sällskap av flera.
Sakta med säkert har skillnaden jämnats ut, både på Gotland och i andra fullmäktigeförsamlingar. Vid valet 1976 passerade kvinnorna i landets fullmäktigeförsamlingar för första gången 20 procent. 30 procent passerades 1985, och vid valet 1994 hade även 40-procentsgränsen överskridits.
Under resans gång har Gotland blivit mer jämställt än andra kommuner. Vid valet 2006 var 31 av de 71 ledamöterna i kommunfullmäktige på Gotland kvinnor.

Historiskt
Årets val är historiskt. När Jan Lundgren (S) i egenskap av ålderspresident nästa månad öppnar första sammanträdet med den nya församlingen är för första gången kvinnorna i majoritet. Övervikten är dock minsta tänkbara 36-35.
- Det är bra att skillnaderna jämnat ut sig. Kvinnorna har sin givna plats i politiken, säger Jan Lundgren.
- Men jag tror inte det kommer att påverka politiken särskilt mycket. De mjuka frågorna har alltid haft stort utrymme i kommunfullmäktige, tillägger han.
Han påpekar att aldrig har barnomsorg debatterats så flitigt i fullmäktige som när mansdominansen var som störst på 1970-talet.

Socken före kön
Jan Lundgrens har en förklaring till varför snedfördelningen var så stor mellan könen när storkommunen bildades.
- Vid sammanslagningen tänkte de gamla kommunerna mest på att få med en representant för varje socken. Tanken på könsfördelning fanns inte då, den väcktes först senare, säger han.
Men det räcker inte med att titta bara på fullmäktige. Statistiska centralbyrån har gjort en fördjupad granskning av könsfördelningen 2007 och tittat på övriga nämnder i kommunerna. Man fann att den manliga dominansen är stor i andra nämnder, särskilt när det gäller teknik och byggande.
Så har det även varit på Gotland, och är det även den här mandatperioden. 8 av 11 ledamöter i tekniska nämnden är män, 7 av 9 i byggnadsnämnden är män.
Kvinnorna är i övervikt när det gäller vård och skola. 7 av 13 i hälso- och sjukvårdsnämnden, och 8 av 13 i barn- och utbildningsnämnden är kvinnor.
I december väljs nya ledamöter till nämnderna. Det återstår att se om fördelningen mellan könen i nämnderna är på väg att jämnas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om