Kvalstertävling en av aktiviteterna under Barn- allergiåret 2003

Tävling i kvalstertillverkning, jippo i Solbergabadet och stor artistgala men också utbildning.
Barnallergiåret 2003 innehåller en mängd arrangemang och aktiviteter.
­ Vi ska söka göra livet lättare för barn med allergi, summerade landshövding Lillemor Arvidsson, gotländsk beskyddare för Barnallergiåret, vid tidagens invigning.
­ Det blir en kampanj som kommer att märkas kan jag lova, sa hon och invigde året officiellt genom att lägga den första sedeln i insamlingsbössan.

Gotland2003-01-15 04:00
Invigningen ägde rum i Almedalsbiblioteket. Barnallergiåret 2003 är ett riksarrangemang med lokala aktiviteter, på Gotland samordnade av Astma- och allergiföreningen.
Barnallergier är ett ökande problem. Sedan 70-talet har antalet drabbade barn trefaldigats. I dag räknar man med att omkring sju barn i varje skolklass har någon form av allergi.
Vad det beror på är forskarna inte helt klara över även om kunskapen på området ökat. En teori menar att det paradoxalt nog är renligheten som ökat så mycket i samhället att det inte byggs upp ett naturligt motstånd hos barnet.
­ Helt klart är vi i dag betydligt duktigare när det gäller att forma miljön för allergidrabbade, det kan handla om allergi mot pälsdjur, damm, cigarrettrök, deodoranter. Men det är svårt att åstadkomma en attitydförändring, konstaterade Lillemor Arvidsson.
Men en sak är alla överens om, det behövs mer och utvidgad forskning på området. Lillemor Arvidsson redogjorde också för insamlingsmålet på riksplanet, att samla in tio miljoner kronor under året, och startade året officiellt genom att lägga den första sedeln i en av insamlingsbössorna.
<span class=MR>Bildades 1969</span>
Elisabeth Olsson är ordförande i Gotlandsföreningen och berättade omkring dess historia. Föreningen bildades 12 november 1969 sedan riksförbundet kallat samman intresserade till ett möte i Visby. 45 personer skrev in sig som medlemmar omgående.
­ Efter en svår start blev ekonomin bättre. Under 70-talet sökte vi en verksamhetsform och ställde krav på vården och anpassning av miljön i samhället.
­ Under 80-talet agerade vi påtryckare och fick bland annat en allergikonsulent. Vi arbetade intensivt för en rökfri lasarettsentré och allergidagiset Bubblan öppnade -89.
Röda fjädern-kampanjen drevs framgångsrikt tillsammans med Lions.
90-talet handlade om ett stadigt ökande medlemsantal.
­ Vi fick allergiombud i skolan, något vi vill vidareutveckla till att ha ett ombud på varje skola, i dag har vi ett 20-tal på Gotland.
Elisabeth Olsson avrundade med att ange syftet för året:
­ Att uppmärksamma problem samt de möjligheter som finns och därmed höja livskvaliteten för de drabbade.
Hon berättade också om några av de evenemang som äger rum under året. Bland dessa:
6 maj blir det en astmadag och då blir det även prisutdelning i kvalstertävlingen där bland andra skolbarn tävlar i att skapa egna exemplar.
­ Jag ser fram emot att få in mycket kvalster.
I februari medverkar man i en idémässa på Borgen om skolan och 12 oktober hålls så en stor artistgala.
Det blir också vandringsutställningar samt utbilding av skol- och vårdpersonal.
<span class=MR>Föredöme</span>
­ Gotlandsavdelningen hålls ofta som föredöme vad gäller aktiviteterna, poängterade Robert Hejdenberg, ledamot i Astma- och allergiförbundets förbudsstyrelse.
­ Förbundet är uppbyggt på traditionellt folkrörelsesätt och vi är stolta över att vi till skillnad mot många ökar medlemsantalet.
Talarna omramades av musikunderhållning i form av Kulturskolans kammarorkester under ledning av Ronnie Bogren samt sång av Linn Klintberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om