Kustbevakningen hjälper till att avliva oljeskadade fåglar

Under gårdagen fortsatte avlivandet av oljeskadade alfåglar. Kustbevakningen deltog i jakten och hundratals fåglar sköts längs Gotlands ostkust.
- Det är bara de värst skadade fåglarna som man kommer åt, berättar kustbevakaren Örjan Eriksson på KBV 181.

Gotland2006-12-13 06:00
Kustbevakningen deltog i går i jakten på oljeskadade alfåglar längs den sydöstra kusten. Från fartyget KBV 181 upptäckte man de första skadade fåglarna vid Katthammarsvik och Herrvik och sedan såg man alfåglar längs i stort sett hela kusten ända ned till Skvalpvik i Hamra.
- Det är en jämn spridning av oljeskadad fågel längs hela kusten. De samlar ihop sig i grupper, berättar Örjan Eriksson på KBV 181.
Örjan Eriksson var en av de fem kustbevakare ombord på fartyget som sköt fågel för att förkorta de skadade fåglarnas lidande. Men det är svårt att komma åt fåglarn,a eftersom de som ännu kan flyga flyr så snart de hör ett skott.
Ett 70-tal alfåglar sköts av kustbevakningen. På sin färd längsmed kusten träffade de jägare och fiskare som kunde ge rapporter om hur det såg ut.

Hundratals avlivades
Jägarna Yngve Jakobsson och Lars-Åke Bandelin hade tagit sig ut på Heligholm med Sjöräddningssällskapets båt. Under en timme ute på ön hade de avlivat ett hundratal fåglar. De andra jägare som Kustbevakningen stötte på hade skjutit omkring ett par hundra alfåglar.
Det är svårt för kustbevakningen och jägarna att få överblick över hur många fåglar som är oljeskadade, men det handlar om tusentals fåglar.
- Och det kommer nog att fortsätta flyga in oljeskadade fåglar under några dagar till, tror Örjan Eriksson.
Fortfarande har man inte någon kännedom om varifrån oljeutsläppet kommer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om