Kustbevakningen fortsätter sökandet

Idag fortsätter Kustbevakningen att leta efter de containrar som försvann i havet mellan Öland och Gotland från ett finskt fartyg på lördagsmorgonen.

Gotland2010-02-07 11:54

Fartyget var på väg från Rotterdam till S:t Petersburg när det tappade tre containrar i havet.
- Det var fyra containrar som var lastade på höjden, då den understa kollapsade. Det fick till följd att de tre andra åkte i sjön tillsammans med resterna av den fjärde, berättar Fredrik Eriksson som är vakthavande befäl vid Kustbevakningen i Karlskrona.
Det finländska fartyget rapporterade till Kustbevakningen vid sjutiden på lördagsmorgonen om händelsen. Kustbevakningen har genom fartyget fått en exakt position var det hände:
- Det inträffade cirka tio landmil utanför den södra delen av Gotland. Vindarna låg åt andra hållet, så något påslag mot Gotland har vi inte haft några indikationer på.
Kustbevakningen har kontakter med fartyget, som troligen redan nått S:t Petersburg.
-  Det vi nu försöker utreda är vad containrarna innehöll exakt för skadliga ämnen. Det vi vet nu är att de var förpackade i dunkar och tunnor. De är dessutom inkapslade i containrar. Det är därför inte troligt att något har kommit ut i vattnet i nuläget. 
Är ämnena vattenlösliga?
- Vi vet att det är giftiga och skadliga ämnen det handlar om. Men exakt hur giftiga de är om de späs ut i vattnet, vet vi inte. 
Vad händer idag?
-  Alldeles strax kommer vi att gå upp med vårt flyg och flyga över området. Vi har även vårt miljöskyddsfartyg i beredskap. Men i och med att vi inte hittat något ännu har vi valt att inte skicka ut fartyget.  Det är verkligen jättesvårt att hitta ett sådant här litet objekt i ett sådant stort område. Containrarna kan ju ha legat och flutit innan de gick till botten. De ligger dessutom på mellan 70 till 100 meters djup.
 Vem bär det yttersta ansvaret?
- Det är Kustbevakningen som ansvarar för de miljöfarliga ämnena. Men själva den fysiska incidenten är det de finska myndigheterna som utreder, eftersom skett på ett finskt fartyg på internationellt vatten, säger Fredrik Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om