Kurs ska locka dem till vården

­Det blir tufft men ingenting i livet är gratis.
Det säger Krzysztof Kozuch som i går började sin utbildning inom vård och omsorg vid Lernia.
Kurskamraten Pikul Chanataepa håller med. De ska läsa in 1150 poäng på 40 veckor, målet är ett jobb inom äldre- eller handikappomsorgen.

Gotland2004-09-14 04:00
Projektet "Invandrare i vård och omsorg" startades i början av året och inom projektet jobbar man på olika sätt för att göra det lättare för kommuninvånare med utomnordiskt ursprung att få in en fot på de gotländska arbetsplatserna.
En del som växt fram i projektet var behovet av en grundläggande utbildning som gav behörighet till lediga tjänster inom Gotlands vård och omsorg.
I går började kursen med 16 förväntansfulla deltagare, fem män och elva kvinnor. GT frågade två av dem, Krzysztof Kozuch och Pikul Chanataepa, om deras förväntningar inför kursen.
<span class='mr'>Bättre förutsättningar</span>
­Jag ville egentligen utbilda mig till undersköterska men mina lärare tyckte att det här projektet skulle passa bättre, kanske kan jag gå vidare till undersköterska sen, förklarar Pikul Chanataepa.
­Jag har aldrig jobbat inom vården tidigare. Först var jag snickare sen har jag jobbat inom restaurangbranschen, började som diskare och har jobbat med det mesta inom restaurang, nu senast drev ägde jag mitt eget företag, berättar Krzysztof Kozuch.
Genom att alla i kursen har det gemensamt att svenska inte är deras modersmål, hoppas man att ge alla bättre förutsättningar att ta till sig undervisningen. De flesta talar bra svenska men språkstöd och studieteknik ingår på schemat för att ingen ska behöva känna att de halkar efter för att de inte hänger med språkligt.
<span class='mr'>"Jättebra med praktik"</span>
­Annars är det lätt att man missar mycket för att det är många svåra ord man inte förstår, här är det mer anpassat, förklarar Pikul Chanataepa.
Både Pikul Chanataepa och Krzysztof Kozuch har haft längre praktikperioder som en introduktion till kursen. För att kolla av om yrket passar och att man är motiverad inför utbildningen.
­Det var jättebra med praktik först, det finns många som är duktiga att studera men sen när de kommer ut i praktik kanske det inte alls stämmer, säger Krzysztof Kozuch.
Det är ett tufft schema de har framför sig till juni nästa år. Många kurser ska klaras av och i perioden ingår även åtta veckors praktik, två tillfällen med fyra veckor varje gång.
­Men ingenting i livet är gratis, genom att få behörighet ökar chansen att få jobb.
Pikul Chanataepa är också förhoppningsfull:
<span class='mr'>Delaktiga i samhället</span>
­Genom den här utbildningen kan man söka olika sorters jobb, inom äldreomsorgen, som personlig assistent och inom handikappomsorgen, påpekar hon.
Susanna Syversen är projektledare för "Invandrare i vård och omsorg". Hon ser vad det betyder att komma ut på arbetsplatserna.
­Det ger oerhört mycket att få vara en del i vardagen på en arbetsplats. Man kommer in i det svenska samhället mycket bättre och skapar många kontakter.
<span class='mr'>Månkulturell klass</span>
Utbildningen vid Lernia i Visby är upphandlad av Arbetsförmedlingen, deltagarna rekryterade dels bland dem som läser Svenska för invandrare (SFI), dels bland dem som haft praktik inom projektet. Ett dussin nationaliteter är representerade i projektet som även drivs med stöd av ESF-rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om