Kungen levererar köttdjur till Ejmunds
Någon "hovleverantör" är han inte, Odd Norman, men framöver är det möjligt att Ejmunds gård kan bli det. Tillsvidare är förhållandet det omvända: Kungen levererar köttdjur till uppfödning på Ejmunds gård i Roma.
Spett. Adam Pettersson grillar spett från Ejmunds Stafvas egen produktion.
Foto: Tobias Wallström
- Han är mycket intresserad och besöker gården åtminstone två gånger i månaden för att hålla sig uppdaterad om driften och titta på djur, betesmarker och maskiner, berättar Sven Olle Jansson som är djuransvarig på gården.
Under 2006 gick gården över till köttproduktion. Här finns i dag cirka 300 dikor som används till avel. De halvårsgamla djur som inte kan användas till avel levereras till Ejmunds gård i Roma, som föder upp dem till slakt. Det här samarbetet har pågått sedan förra året, men familjen Norman har valt att ligga lågt med kalvleveranserna från kungen, även om de inser att det ligger ett visst marknadsföringsvärde i detta:
- Vi ska inte rida på det här, vi ska producera kvalitetskött, säger Odd Norman.
Sven Olle Jansson hoppas att samarbetet med Ejmunds gård kan fortsätta och utvecklas:
- Förra året levererade vi ett 40-tal djur till Ejmunds. I år blir det 60 och nästa år kan det bli hundra. Förhoppningen är att slottet Drottningholm så småningom ska kunna ta tillbaka sitt eget kött, förklarar Sven Olle Jansson.
Ejmunds gård har redan levererat några smakprov på kött från kungens egna djur till Drottningholm. Om det var till belåtenhet vill han inte säga något om. Blygsamheten förbjuder honom.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!