Kommunfullmäktige skulle besluta om kulturplanen, med allt från de större institutionerna till de små amatörutövarna. Men debatten kom helt att handla om Kulturskolan, och striden gällde en mening. "Region Gotland ska verka för att Kulturskolan på Gotland utvecklas till att omfatta fler anordnare..." stod det i ursprungsförslaget. I kommunstyrelsen ströks de fem sista orden efter ett yrkande från Västerpartiet, och i fullmäktige försvarade Bodil Rosengren (V) den linjen.
- Det är självklart att vi ska ha en sammanhållen Kulturskola. Med fler anordnare får man en smalare undervisning med färre instrument, sade hon och hänvisade till erfarenheter från Nacka kommun.
Kultur- och fritidsnämndens nyvalde ordförande Janica Sörestedt (S) var inne på samma linje:
- Med fler anordnare finns risk för ett drastiskt minskat utbud.
I frånvaro av kultur- och fritidsnämndens ordförande Inger Harlevi (M) fick vice ordförande Stefan Nypelius (C) presentera planen och arbetet med att ta fram den. Både han och Lena Celion (M) påpekade att kulturplanen har utgått från det kulturpolitiska program som fullmäktige antog förra året. Lena Celion läste högt ur programmet, och konstaterade att just de ord som var på väg att strykas finns med i dokumentet från 2009.
Det påpekandet ändrade dock inte inställningen hos Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som vann den avgörande voteringen med 37-34.
Gotlands kommun har alltså nu ett kulturpolitiskt program som säger att man ska släppa in flera anordnare i Kulturskolan, samtidigt som man har en kulturplan som säger att inga nya anordnare ska släppas in.
Gäller tre år
Den nya kulturplanen gäller tre år, och ligger till grund för samtalen med Statens kulturråd inför fördelningen av statliga pengar i den så kallade kulturkofferten. Som GA tidigare berättat vill kommunen bland annat satsa på nya tjänster som kulturarvskonsulent, en pedagog för samtidskonst, samt konsulenter för musik, konst och teater.
Först i början av nästa år blir det klart hur Statens kulturråd fördelar pengarna mellan de fem regioner som ingår i försöket med ökat regionalt kulturansvar.
Att Inger Harlevi var frånvarande berodde på att hon under gårdagen var i Stockholm för att diskutera kulturkofferten med Statens kulturråd.