Kulturnämnden säger ja till öppna sammanträden
Kultur- och fritidsnämnden kan bli den första inom Gotlands kommun med sammanträden öppna för allmänheten.Förslaget är ursprungligen en motion till kommunfullmäktige och nämnden tillstyrker nu att den blir försöksnämnd.
Det är två av hennes paritkamrater, Roy Hansson och Lilian Edwards, som står bakom motionen. De föreslår i denna att kommunstyrelsen utreder förutsättningarna för att ge allmänheten en möjlighet att följa kultur- och fritidsnämndens sammanträden.
Och när nämnden nu själv fick förslaget för yttrande så blev det således tillstyrkan.
Även om nämnden i sin bedömning menar att det föreligger viss risk för att samverkan och kompromissvillighet minskar eller flyttas från nämndsammanträdena till förmöten av olika slag där insynen är obefintlig.
Man vill också inhämta de erfarenheter som finns från öppna sammanträden hos andra kommuner i landet.
<span class=MR>Ungdomspriset</span>
Nämndens ungdomsledarpris kommer nu att få ökad status och likställas med kulturpriset. Benämningen blir Gotlands kommuns ungdomsledarpris och prisutdelningen sker i kommunfullmäktige.
Detta i och med att man nu beslutat att slå ihop dagens två priser, ett för ungdomsledare och ett för idrottsledare à 5 000 kr var, till ett gemensamt med prissumman 10 000 kronor.
Priset kan sökas av privatperson, förening eller distriktsorganisation som då söker priset för medlems räkning. De inkomna ansökningarna bedöms av en jury utsedd av nämnden.
<span class=MR>Konstplan</span>
Nämnden antog ett första utkast till konstplan för den kommunala konstverksamheten.
Konstplanen delas in i tre delar: Barn och ungdomar och den konstpedagogiska verksamheten, Konstnärernas villkor och Den offentliga konsten.
Någon sådan plan finns knappas på annat håll i landet, konstaterar nämndordföranden Majvor Östergren. Nu skall den konkretiseras av en referensgrupp med representanter för konstgotland.
<span class=MR>Volym 2003</span>
Kulturföreningen Rockförvaltningen får behålla sitt erhållna bidrag à 15 000 kronor, pengar avsedda för den planerade musikfestivalen Volym 2003 - trots att den aldrig blev av.
Nämndens motivering lyder: "Bidraget kan anses ha ett vidare syfte än själva arrangemanget. Att många ungdomar engagerats i ett självständigt samarbete som utvecklat kunskaper hos dessa om att genomföra ett nyskapande, stort kulturprojekt som Volym 2003 var tänkt".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!