”Fysisk aktivitet på recept” är redan ett vedertaget begrepp inom vården, men på flera håll i landet används även ”kultur på recept”. Till hösten ska ett pilotprojekt genomföras på Gotland och om det slår väl ut kan det komma att permanentas från och med 2015.
– Man har gjort det i Västerbotten, Jönköping och Helsingborg. Där har patienterna i grupp, under tio veckor med täta mellanrum deltagit i en eller flera aktiviteter, berättar Björn Ahlsén, kulturavdelningschef inom regionen.
Projektet leds av miljö- och hälsovårdsnämnden och sker i samarbete mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och regionen. På Gotland heter konceptet ”natur och kultur på recept” och kultur- och fritidsförvaltningen bidrar med kulturkompetensen.
Björn Ahlsén berättar att han varit i kontakt med 6-7 kulturaktörer som visat intresse för att delta i samarbetet, exempelvis Gotlands museum, Gotlands improvisationsteater och Länsteatern.
– Det kan handla om körsång, hantverk eller trädgårdsodling, säger han för att ge några fler exempel.
Vårdformen riktar sig till personer som är sjukskrivna för exempelvis depression, utmattningssymptom eller liknande där vårdformen kan ha effekt.
Björn Ahlsén tror att det är viktigt att det sker i grupp.
– Om man har hamnat i utanförskap och lever i en tillvaro som handlar mycket om ensamhet är det viktigt att det görs tillsammans med andra.
Detaljerna för hur pilotprojektet ska genomföras är inte klart än.