- Det är överraskande, kul att ens arbete uppskattas på hemmaplan, sa hon själv i samband med prisutdelningen.
Brinnande intresse
Hon tilldelades priset för "ett brinnande intresse för skott och växter" och "sin förmåga att föra ut gotländska smaker till världens bästa restauranger".
Noma-leverantör
Susanne Grefberg säljer, via sitt företag exotiska produkter såsom speciella rotfrukter, knoppar, vaktelägg, ankägg och ätbara blomster till restauranger med hög kvalitet. Totalt har hon uppåt 400 färska produkter i sitt sortiment. En del av produkterna odlas av sonen Per, annat plockas vilt eller kommer från andra gotländska leverantörer.
Sedan 2004 levererar Susanne Grefberg produkter till restaurangen Noma i Köpenhamn, utsedd till världens bästa restaurang av internationella matexperter två år i rad.
- Jag har jobbat hårt för att sätta Gotland på kartan. Förut visste folk i Köpenhamn knappt någonting om gotländska produkter, säger hon.
Workshops
Under året som gått har Susanne Grefberg, genom sina kontakter, medverkat till att gotländska kockar och matintresserade har fått medverka i workshops tillsammans med stjärnkockar från Noma.
I samband med prisutdelningen på Värdshuset Lindgården presenterades Wallers Krog som den nionde krogen att bli medlem i Kulinariska Gotland.
- Det känns fantastiskt, sa krögaren Tommy Sandlin.
Sedan tidigare ingår Bakfickan, Donners Brunn, Fårösunds Fästning by Pontus, G:a Masters, Krakas Krog, Smakrike, Värdshuset Lindgården och 50 kvadrat i Kulinariska Gotland, som sedan år 2000 delat ut ett pris för att uppmärksamma och belöna personer som gjort särskilda insatser för den gotländska matkulturen.
Fotnot: Pristagaren ville inte vara med på bild.