Kulinarisk vinnare
Tryffeln på Gotland är Christina Wedéns specialité.För det har hon fått Kulinariska Gotlands diplom. Motiveringen till det är att hon gjort den gotländska svampdelikatessen känd och dessutom sett till att krogarna fått tillgång till den.
- Intresset har ökat dramatiskt, vågar Christina Wedén påstå.
Tryffeln är en svamp med väldigt mycket smak och har dessutom förmågan att dela med sig av den.
- Den smittar av sig, säger hon och berättar att allt som ligger i dess närhet påverkas.
Tryffeln lever i symbios med ek eller hassel. Utan dess rötter kan svampen inte leva. Vill man odla svampen planterar man träd med rotsystemet som preparerats med tryffelsporer.
Det här är sjätte året som Kulinariska Gotland delar ut ett pris till någon som främjat den gotländska matkulturen. Syftet är att uppmärksamma och belöna personer som gjort särskilda insatser för produktion, distribution, spridande av kunskap och tillagning och servering av livsmedel inom ramen för den gotlänsksa matkulturen.
Idag är det många av Gotlands krogar som använder tryffeln.
- Jag har anordnat tryffelsafari hela hösten och efter det serverat en 5-rätters middag, säger Ljugarn-krögaren Rickard Hasselblad som inte tror att han skulle fått ett 20-tal matgäster varje helg utan det lockbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!