Kulinarisk bok om Gotland

En ö, fyra årstider, sju krogar, det är namnet på en ny kokbok med gotländsk kokkonst i fokus. Bakom boken står de sju krogarna som ingår i Kulinariska Gotland och här blandas deras recept med vackra bilder av ön och fakta om gotländska råvaror.

Gotland2005-11-15 06:00
Efter år av samarbete i nätverket Kulinariska Gotland, har krogarna Bakfickan, Donners Brunn, G:a Masters, Konstnärsgården, Lindgården, Smakrike och Wallers Krog, tagit steget och gjort en kokbok tillsammans. En ö, fyra årstider, sju krogar, är titeln. I går var det dags för Gotlandslansering och på Lindgården var det uppdukat med smakprover ur kokboken, som laxpastrami från Wallers Krog, strömmingspastej från Donners Brunn och marmeladgodis, med smak av hallon och blåbär, från Konstnärsgården.
- Det ges ut ungefär en kokbok om dagen i Sverige. Det är en svår bransch och man måste nischa sig, sa Mats Skärlén från
G:a Masters, när han presenterade kokboken.
Kulinariska Gotlands kokbok är också tydligt nischad, på Gotland. Samtidigt är det en mycket bred bok. Varje krog presenteras i ett eget kapitel med recept, där typiskt gotländska ingredienser ofta ingår. Här finns Bakfickans stekta strömming med kajpsmör på knäckebröd, G:a Masters vichysoisse på kajplök och mandelpotatis, med tartar på lax och pilgrimsmussla och Lindgårdens mullbärsparfait med mandelflarn och salmbärssylt. Recept och vackra matbilder varvas med lika vackra bilder av det gotländska landskapet, fakta om gotländska råvaror, och till detta dikter av Gustaf Larsson och Alva Möllerström.
Kokboken från Kulinariska Gotland är helt enkelt en vacker bok om en ö, fyra årstider och sju krogar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om