Kul i vintrig natur

- Det gör inget att hackspetten hackar så hårt med sin näbb för hjärnan sitter fast i ett gummilikande band.
Det berättar Annncatrin Hjernquist som på söndagen visade barn och vuxna en spännande vintervärld.
- Den har en jättelång tunga, så lång att det finns en särskild ihålighet bakom tungan där den kan ligga. Med den kan hackspetten ?slicka? upp insekter och larver långt inne i smala gångar.

Gotland2005-01-24 06:00
Stjärtfjädern är en annan finess som hackspetten har stor nytta av. Den är både styv och elastisk och pressas mot trädstammen som stöd när fågeln hackar.
Någon hackspett syntes inte i Lojsta-skogen, men väl spåren av den och många andra levande varelser. Det var vindstilla, nästan mulet och marken var täckt med ett tunt lager av snö. Vintern innebär hårdare livsvillkor för djuren.
- Det värsta är inte att det är kallt utan att det inte finns mat.
- Fjärilen lever av nektar, men det finns inga blommor som växer ute på vintern. Få överlever, men arten lever vidare.
- Vass är världens längsta gräs och här brukar man hitta det som ska bli nya fjärilar till våren, säger hon som vet att naturen är påhittig.
Det finns massor av knep.
- En del sover hela vintern, andra flyttar till varmare trakter. Några byter maträtt. Sidensvansen lever på bär under vintern, men på sommaren är det insekter som är rätten, säger Anncatrin Hjernquist..
Lukas plockar upp en kotte. Den är hårt åtgången.
- Det måste varit ekorren som varit framme. Musen gnager av nästan allt medan korsnäbbens klyver fjällen på längden och kommer åt fröna. Hittar du sådana kottar syns det knappt att fröna är borta.
Grankottar under en tall är tecken på att hackspetten varit framme. Den klämmer fast kotten i en springa i tallens grova bark för att hacka ur fröna. Hackspettsmedja, kallas det.
Två kungsörnar seglade runt ovanför gruppen och i samma ögonblick bröt solen igenom. Två stjärnmesar med sina långa, långa stjärtar visar sig och ljudet av kungsfåglar gav lite extra krydda åt utflykten.
- Nu ska vi leta spårtecken, vara detektiver, uppmanar hon både barn och vuxna.
En tuss på en rosbuske visar att en stekel varit framme.
- Sömntornstekeln sprutar in gift i rosbusken. Det bildas en svulst och där blir det barnkammare.
Larverna låg där och Andreas fick i uppdrag att ta hem och försöka föda upp den.
Naturskyddsföreningen på Gotland ordnar familjeutflykter några gånger om året, håvar i vatten, undersöker olika naturtyper och bygger fågelholkar.
- Syftet är att väcka barnens nyfikenhet, få dem att upptäcka det som är roligt med naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om