När Almedalsbiblioteket klockan 19 ikväll slår upp portarna för andra gången i dag, är det ett bibliotek i ny skepnad. Kroppskonst, som tatueringar och piercing, är temat för kvällen, som bjuder på såväl eldshow som livemusik och catwalk med smyckade kroppar.
- Det märks att folk blir förvånade. Bibliotek förknippas ofta med så kallad finkultur, säger Cecilia Herdenstam, barn- och ungdomsbibliotekarie och ansvarig för ungdomsverksamheten Elmer.
- Det är konstigt att säga att tatueringar inte är finkultur, det är ju bara konst på huden, säger biblioteksassistenten Nadja Andréeff, själv tatuerad.
Tatueringskonsten har länge praktiserats i kulturer över hela världen och de äldsta bevarade tatueringarna finns på 4 000 år gamla egyptiska mumier. I västvärlden var tatueringar länge förknippat med sjömän och kåkfarare, men de senaste decennierna har tatueringarna kommit att pryda var och varannan kropp.
-Det är nästan lättare att hitta någon som är tatuerad än någon som inte är det, säger Nadja Andréeff.
Till kvällens evenemang är dock såväl gaddade som ogaddade välkomna.
- Vi vill göra ett kulturevenemang som lockar fler. Det är vår uppgift som kulturmötesplats. Jag tror det blir jätteblandat. Egentligen är det ett ungdomsprogram, men alla är välkomna, säger Cecilia Herdenstam.
- Sen har vi ju en massa böcker om tatueringar.
Tre gotländska tatueringsstudios deltar under kvällen: Tatuering Visby, Van Palten tattoo och MSA bodyart - en alldeles ny aktör, som egentligen öppnar först nästa vecka i Björkanderska magasinet, men som håller smygöppet ikväll.
- Vi har tänkt visa studion i samband med det här - det är så nära. Just nu gör vi i ordning det sista. Men det mesta är klart så vi ser jättemycket fram emot att komma igång, säger tatuerarlärlingen Dorothea Barre.
Hon välkomnar bibliotekets tatueringssatsning.
- Tatueringar är ju mainstream, men på biblioteken har det kanske inte riktigt tagits upp. Man kände väl att det är ett sätt att locka unga, säger Dorothea Barre.
Hon och de båda kollegorna Frank Bergström, piercare och Simon Almquist, tatuerare, delar kärleken till tatueringar.
- Det är väl alltid kul med tatueringar. Det är bestående, levande konst på levande tavlor, säger Simon Almquist.
Längs med hans ena arm kryper en rejäl tatuering upp över axeln och ut på bröstet. Än så länge är bara en liten del vid handen ifylld och klar.
- Jag räknar med att det är 30-40 timmar kvar. Jag har hållit på med den i nio år och det tar nog nio år till, säger Simon Almquist.
Han hoppas att tatueringskvällen på biblioteket ska bredda bilden av tatueringskonsten och ge folk lite nya idéer, för trenden är sedan länge tydlig:
- Text, text, text. Barnens namn, hundens namn, frugans namn, men jag hoppas verkligen att den här kvällen ska ge en bättre syn på både motiv och tatueringar, säger Simon Almquist.
Och den som trodde att tribaltatueringar var ett 90-talsfenomen på utdöende, hade fel. Efterfrågan på tribaltatueringar är enligt Simon Almquist fortfarande stor 2011.